Hírek

2012.02.01. 17:01

Figyelmeztető címke a síron: lejár a megváltási idő

Több sírhely megváltási ideje is lejár az idei évben Nagykanizsa temetőiben, érdemes erre odafigyelni. Az ismét meg nem váltott sírokat felszámolják, s újabb elhunytakat helyeznek beléjük.

Horváth-Balogh Attila

Persze, a feltárt nyughelyekből kiemelt maradványok sem vesznek el.

- Idén az 1987-ben megváltott sírhelyek 25 éves, illetve a 2002-ben megvásárolt urnafülkék 10 éves bérlete jár le - bocsátotta előre Horváth Tiborné, a temetőgondnokság vezetője. - Ha valaki akarja, a korábbi temetéseket is meg lehet váltani, amennyiben még nem történt ilyen, csak akkor rendezni kell az elmaradt éveket is. Körülbelül 15 ezer nyilvántartott sír van a központi temetőnkben, s 1500 nagyjából azoknak a száma, amelyeket most újra meg kellene váltani.


A szakember elmondta: a hozzátartozóknak december 31-ig van idejük és módjuk arra, hogy az elkövetkező évtizedekre is biztosítsák elhunyt szeretteik sírhelyét, erre a sírokra kiragasztott címkékkel és a hirdetőtáblákon keresztül figyelmeztetik őket. Mint azt jelezte, az urnafalban körülbelül 35-40 olyan fülke van, amire már több cédula is kikerült, ami azt jelenti, hogy ezek bérleti díjait már évekkel ezelőtt be kellett volna fizetni.

- A három címke azt jelenti például, hogy az adott fülke használati joga minimum 3 éve lejárt - magyarázta a temetőgondnokság vezetője. - Ezekkel még a húsvétot megvárjuk, abban reménykedve, hogy talán addigra jönnek hozzátartozók és rendezik a díjtartozást. A rendelet egyébként azt mondja ki, hogy amikor lejár egy sírhely vagy urnafal használati ideje, a kiürítéssel kötelesek vagyunk megvárni következő év június 30-át. Azonban általában a humánum jegyében tovább várunk.

Ha a megváltásra nem kerül sor, a fülkékből kivett urnákat egy nagy, közös gyűjtőkriptában helyezik el, a csontmaradványokat pedig zsákba rakva két és fél méter mélyre beássák a sírba. Így arra aztán már rá lehet temetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!