Hírek

2012.02.10. 18:30

Bajban a négygyermekes család: már csak pár napra elegendő a tüzelőjük

Ennyi fánk van, úgy 3 talicskára való, talán a hét végén elég lesz és vége. Hogy aztán mivel fűtünk, nem tudom – rendezgette a fagyos garázsban tárolt akácfa gurigákat a kiskanizsai Ignáczné Tombor Ibolya.

Horváth-Balogh Attila

Persze, akárhogy „kirakózott” velük, a halom csak nem akart nagyobbnak látszani. Férje kétségbeesetten telefonált pénteken reggel: segítsünk, azt reméli, valaki tud nélkülözni némi fát és megesik a szíve rajtuk. Pontosabban négy gyermekükön (a legkisebb közülük 3 éves), akiket egy régi, nem igazán túl jó állapotú parasztházban nevelnek Kiskanizsán.

– Pár éve költöztünk ide, de már áruljuk is, mert hitelt vettünk fel a felújításra és nagyon befürödtünk vele – magyarázta az asszony. – Igencsak megnőtt a törlesztőrészlet és alig marad a megélhetésre. Gázfűtés nincs, mert az előző tulajdonos kikapcsoltatta, a visszaépítése sokba kerülne, ráadásul a kéményt is béleltetni kellene. Ezért fűtünk fával: egy kedves doktornő ismerősünk Galambok közelében lévő birtokát rendszeresen takarítjuk, ritkítjuk az akácost, cserébe a kitermelt fát elhozhatjuk. Most viszont a fuvaros azt mondta, ilyen hóban, jégben semmi pénzért nem megy fel az oda vezető meredek úton...


Felvetődik a kérdés, hogy vajon akkor miért nem szedték meg egyszerre a téli tüzelőt, amire az asszony azt válaszolta: a fuvaros, igaz, baráti áron, de mégsem ingyen hozta haza az aktuális szállítmányt, így nem győzték volna pénzzel. Ezért szedtek mindig csak annyit, amennyi egy fordulóba belefért.

Megkérdeztük a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. főmérnökét, Szabó Istvánt, hogy a közterületi fakivágások során keletkező, hasznosítható részeket megkaphatják- e a rászorulók. A szakember azt válaszolta: a korábbi években volt példa ilyenre, de a közelmúltban nem került sor nagyobb fák szanálására, így most nincs is miből segítséget nyújtani.

Eközben több településen, így Petriventén, Murakeresztúron és Zalaszentjakabon is tűzifát osztottak, s több helyen is ingyen jutottak a kályhába valóhoz a rászorulók egy belügyminisztériumi pályázat révén.


Becsehelyen az önkormányzat által kitermelt fának ára van: egy utánfutóval 5000 forintba kerül – tudtuk meg Németh Géza polgármestertől. Ez is sokkal kedvezőbb, mint a piaci tarifa. Részben azért is persze, mert a fa nem kályhakész, a vevőknek még dolgozniuk kell vele – ha úgy tetszik, „nevelő célzattal”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!