Hírek

2012.01.05. 08:10

A gyűjtőkémény több ezer lakásban jelent veszélyt

Ismét lehet pályázni termofor kémények felújítására. Érdemes gyorsan jelentkezni, mielőtt kimerül a keret.

Szabó Judit

Továbbra is sok életveszélyes kémény üzemel Zala megyében. Több halálos baleset történt már amiatt, hogy az egycsatornás gyűjtőkéményből, más néven a termofor kéményből visszaáramlott az égéstermék a lakásba. Egy modern, biztonságos kéménynél egy az egymillióhoz ennek az esélye, a termofornál viszont jóval nagyobb: egy az ezerhez, mutatott rá Havasi Zoltán, a megye számos településén kéményseprői feladatokat ellátó Lángőr ’94 Kft. ügyvezetője.

- Tavaly szerencsére nem történt szén-monoxid-mérgezés az illetékességi területünkön. Talán az emberek már megszokták, hogy óvintézkedéseket kell tenni, ha termofor kéményes házban laknak, például nyitva hagyni legalább résnyire a fürdőszobaajtót, ha fürdenek - említette az ügyvezető.


Zalaegerszegen még 1517 termofor kémény üzemel. Az elmúlt években a gyűjtőkémények körülbelül kétharmadát kicserélték zömében pályázati támogatással, de még így is több mint 5800 lakásban jelent potenciális veszélyt a használatuk. Most ismét lehet pályázni a kiváltásukra, bár a keretösszeg nem túl nagy: országosan 530 millió forint. Ez 900 kémény korszerűsítését teszi lehetővé, s 3500 lakásban oldhatja meg a problémát.

A december elejétől élő pályázatra június végéig, vagy a keret kimerüléséig lehet jelentkezni, érdemes tehát minél előbb lépni. A támogatás maximum a költségek 40 százaléka, de lakásonként legfeljebb 150 ezer forint lehet.

- Mivel az elmúlt években megemelkedtek a kivitelezési költségek, a 150 ezer forint általában a kiadások felére elegendő egy-egy lakás esetében. Ennek ellenére nem szabad sokat gondolkodni, ha van támogatási lehetőség, ki kell használni - vélte Havasi Zoltán.

A 60 százalékos önrészhez hozzájárulhatnak a helyi önkormányzatok. Zalaegerszeg közgyűlése eddig mindig beszállt a termofor programba, várhatóan most is megteszi, bár csak a költségvetés tervezetét is tárgyaló február másodikai ülésen születhet erről döntés.


Havasi Zoltán elmondta: a kémények ellenőrzésekor tavaly nem a termoforral volt a legtöbb probléma (persze ha a kéményseprő adott pillanatban nem észlel bajt, az nem jelenti, hogy távozása után nem szivároghat vissza az égéstermék), hanem a fatüzeléssel.

- A gáz árának emelkedése miatt sokan áttértek a fatüzelésre, de a fiatalok nem ismerik a technikáját. Olyan kazánt is rákötnek a kéményre, ami nem alkalmas arra, de a legnagyobb gond a tüzelőanyag minősége. Sokan 50 százalék nedvességtartalmú fával tüzelnek, ezért előbb-utóbb a kazánban és kéményen is szurok rakódik le. A kémény magától begyulladhat, leéghet a ház. A szurkot nem lehet eltávolítani kéményseprő szerszámmal, csak kiégetni. Ha az ellenőrzések során ilyen rossz állapotú kéménnyel találkozunk, rendbe tetetjük. És ezt akár tűzvédelmi bírsággal is ki lehet kényszeríteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!