Hírek

2011.12.29. 19:06

Végtörlesztés: nagyüzem a bankokban, pénteken lejár a határidő

A bankfiókok pénteki zárásáig jelezhetik végtörlesztési szándékukat a deviza-lakáshitelesek. Több pénzintézetnél igencsak megnőtt az ügyfélforgalom.

Horváth A. Attila

Csütörtökön rövid tapasztalatszerző körúton igyekeztünk felmérni Zalaegerszegen, mekkora az érdeklődés a bankokban. Sok fiók telt házzal üzemelt, és találkoztunk olyan ügyféllel is, aki azért halasztotta az utolsó napokra a kérelem leadását, mert még nincs meg a végtörlesztés fedezete, de bízik abban, hogy a határidőig „csak történik valami”. És ha nem teljesít, akkor sem éri retorzió. 

– Beadtam az igényt, aztán vagy sikerül végtörleszteni, vagy nem. Van kétmillió forint önerőnk, még több mint négymillió kellene. Ha máshogy nem megy, forinthitelt veszek fel, de azzal nem biztos, hogy jobban járok, mint a mostanival – mondta el érdeklődésünkre Lukács Gáborné, akivel az egyik Kossuth utcai bank előtt váltottunk szót.

Annyi bizonyos: nem lesz könnyű dolga, ha csak ezután kezdi el intézni a hitelkiváltó kölcsönt; az elmúlt napokban arról érkeztek hírek, hogy néhány bank felfüggesztette az ilyen termékek értékesítését.


Az Erste Bank és az OTP Bank ügyfélszolgálatán mindenesetre úgy tájékoztattak: a devizahitel kiváltására „normál”, piaci forintkölcsön továbbra is igényelhető, ennek ügyintézési ideje 2-3 hét lehet, tehát a 60 napba elvileg belefér. (Bár azt is hozzátették: ha nagy számban adnak le új hiteligényeket, akkor csúszhat az elbírálás.) Felvetésünkre – január 30-ig igazolni kell a fedezetet – mindkét banknál azt mondták: a hatályos törvény szerint az igény leadását követő 60 napon belül lehet rögzített árfolyamon végtörleszteni, a Bankszövetség és a kormány közötti megállapodásban szereplő január 30-ai dátum jogszabályban még nem jelent meg.

Azt viszont olvasói jelzésekből tudjuk, hogy némely intézetnél eddig sem volt könnyű új forinthitelhez jutni.

– 10 millió forintnyi svájci frank alapú hitelt vettünk fel 6–8 éve, hátralékunk sosem volt. Már akkor érdeklődtünk a végtörlesztésről, amikor a nyáron megjelentek az első hírek, ám a bankban többször is azt mondták, később lehet csak az igényt leadni – mondta el a közelmúltban lapunknak Varga Lajos.

Végül benyújtották forinthiteligényüket annál a banknál, ahol a devizahitelük volt, de az intézet elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy az ügyfél rossz adós. Hiába tisztázták, hogy nincs elmaradásuk, a központ továbbra is negatívan bírálta el a kérelmet, és más hitelintézetnél is elutasítóak voltak. Két, közszférában dolgozó olvasónk pedig arról számolt be a minap: úgy kellett jelezniük végtörlesztési szándékukat és a munkáltatónál kölcsönigényüket, hogy a kormányfői levélben ígért kamattámogatott hitelről konkrét információt senkitől nem kaptak.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!