Hírek

2011.12.08. 14:53

Talán most sikerül - Elmaradt választás és önfeloszlatás után újra szavaznak Salomváron

A polgármester és a képviselők ellentéte miatt oszlatta fel magát októberben Salomvár képviselő-testülete, ezért vasárnap új testületi tagokat és polgármestert is választanak a Zala megyei faluban, ahol tavaly októberben az országban egyedüli esetként elmaradt a képviselő-választás.

MTI

Nagy Szilvia, a község körjegyzője csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: a település képviselő-testülete alig tíz hónapig működött, tavaly októberben ugyanis elegendő jelölt hiányában elmaradt a községben a választás, azt végül decemberben tartották meg. Az akkor megválasztott négy képviselő azonban az idén október 4-én a testület önfeloszlatása mellett döntött, mert a polgármester önként nem mondott le, s nem kívántak tovább vele dolgozni.
   
A településen most három független polgármesterjelölt és hét, ugyancsak független képviselőjelölt közül választhat a névjegyzékben szereplő 495 választópolgár. A településvezetői posztra Árvay Sándort, Báhr Sándort vagy Mónok Istvánt választhatják meg a szavazók. Mónok István, az eddigi polgármester nemcsak a település vezetőjének tisztéért küzdők között, de a képviselő-jelöltek névsorában is szerepel - tette hozzá a körjegyző.
   
Salomvár volt 2010 októberében az egyetlen település Magyarországon, ahol - elegendő jelölt hiányában - elmaradt az egyéni listás képviselőválasztás, csak polgármesterre lehetett szavazni. A 61 százalékos részvételi arány mellett négy jelölt közül 41 százalékos szavazati aránnyal nyert Mónok István.
   
A községben a négy képviselői helyre tavaly októberben csak három jelölt volt, ezért decemberre halasztották a választás napját. Az akkor végül eredményesen zárult szavazáson hét független jelölt mérette meg magát, s a település szavazópolgárainak 29 százaléka vett részt a voksoláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!