Hírek

2011.12.30. 16:15

Szilveszter: zárjuk be és ne hagyjuk egyedül a félős állatokat

Nehéz napok várnak a kutyákra és gazdáikra. Mivel ez minden évben megismétlődik, ezért mi sem tehetünk mást, mint újra felhívjuk a figyelmet a legfontosabb teendőkre.

Arany Gábor

- Előzzük meg a bajt, ha ismerjük kutyánkat, akkor ne az utolsó napokban készüljünk a reakcióira, hiszen már a szilveszter előtti napokban elkezdődik a durrogtatás - hangsúlyozta dr. Gombos László, zalaegerszegi állatorvos. - A gazdák körében kedveltek a nyugtatószerek, de én az antidepresszánsok alkalmazását ajánlom. A kettő között az a különbség, hogy a nyugtató csak letompítja az állat reakcióit, míg a másik képes gyógyítani is ezt a zajfóbiát. Emellett létezik más gyógyszeres megoldás, a homeopátia. Hatásos még a bach-virágterápia és kedvezőek a tapasztalatok a viselkedés- és zeneterápiával. Például a technozene jól alkalmazható,  mert fokozatosan emelve a hangerőt, a kutyus hozzászokik és könnyebben fogadja a hirtelen hanghatásokat. Ez javasolható akkor is, ha vihartól és minden váratlan zajtól retteg az állat. A nagyon félős ebeknél azonban lehet,  nem könnyen érünk célt. Emellett a legfontosabb, hogy a gazda maradjon nyugodt! Nem kell pánikszerűen mindent becsukni, leredőnyözni, kirekeszteni teljesen a külvilágot, mert ezt a sietséget, idegességet a kutya átveszi. Inkább viselkedjünk természetesen, nyugtassuk meg ezzel is - magyarázta.


A félős kutyát szigorúan tilos magára hagyni! Olyan helyet alakítsunk ki neki, hogy ne tudjon magában kárt tenni és ne szökhessen el. Ez utóbbi esetre mindenképpen javasolt a chip beültetése és olyan nyakörv alkalmazása, amelyen a hazajuttatáshoz, azonosításhoz ott van minden adat.
 
Ha már megtörtént a baj, nem tehetünk mást, mint keressük kedvencünket! Mivel a szerencsétlen állat képes szó szerint világgá futni, napokig bolyong, nagyon messze is eljut, ezért ne adjuk fel hamar.
 
A nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület menhelyén kétszáznál több kutyus él, és minden évforduló környékén számos menekült kerül hozzájuk.

- Telt házzal működünk, de a szilveszteri kutyákat befogadjuk, tapasztalataink szerint azonban közülük sajnos sokat nem keresnek - mondta érdeklődésünkre Varga Károlyné elnök. - A gazdák nem készülnek fel vagy nem gondolják, hogy a kutyájuk megszökik. Előfordul, hogy  egyébként nyugodtan viselkedő állat indul világgá, mert közvetlen közelében tűzijátékoznak és ettől felmondják a szolgálatot az idegei. Lehet, hogy csak azért nem volt vele baj addig, mert korábban ilyennel nem találkozott - magyarázta.

A Bogáncs egyesület egerszegi állatmenhelyének száz férőhelye is tele lakókkal, tudtuk meg Mészáros Andreától. A telep vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ijedtében elmenekült ebet  valaki átmenetileg be is fogadhatja, és csak később keresik a gazdát. Ezért rendszeresen érdeklődni kell a telepeken és hirdetni, de a megelőzés a legfontosabb, hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!