Hírek

2011.12.09. 19:37

Kincs, ami van: földgáz a magyar szlovén-határ mentén

Vélhetően Európa szárazföldi területének egyik leggazdaságosabban kitermelhető földgázmezőjére talált rá Petesháza térségében a brit Ascent Resources vállalat. A szlovéniai település alatt a számítások szerint 11,7 milliárd köbméternyi szénhidrogén rejlik.

Gyuricza Ferenc

Az értékes mező felfedezéséről márciusban számoltunk be először. Akkor még úgy tûnt, hogy a mintegy háromezer méter mélységben húzódó petesházai mező körülbelül 9 milliárd köbméternyi földgázt rejt, ám a szakemberek – a közben elvégzett vizsgálatok alapján – most már ennél is gazdagabb lelőhelyről beszélnek. A kutatófúrásokban a magyar Keresztes Csaba, az olajipari és geológiai szakma egyik nemzetközi szaktekintélye is részt vett.


– Az Ascent Resources (amely többek közt a magyar PetroHungaria Kft.-vel is együttmûködik) közel hat éve kutatja a régióban a lelőhelyeket – fogalmazott érdeklődésünkre Keresztes Csaba, a kutatások geológiai supervisora. – Elsősorban a már elhagyott mezőkön keresték annak lehetőségét, hogy akad-e ott gazdaságosan kitermelhető olaj vagy földgáz. Az adatgyûjtés 2007-2008 táján kezdődött meg, majd miután az úgynevezett háromdimenziós modellek is kedvező eredményt hoztak, két kút fúrására került sor. 

Keresztes Csaba elmondta: a szakma íratlan szabályai szerint tíz kutatókút fúrásából általában kettő jár eredménnyel. Petesházán mindkét kút fúrása sikeres volt, a PG-10 számú napi 240 ezer köbméter földház kitermelésére alkalmas. Hogy ez pontosan mit is jelent, arra több konkrét példát is mondott a szakember. A napi 240 ezer köbméter mintegy 120 ezer család napi gázfogyasztásának felel meg. A pénzügyi oldal is kiváló hozammal kecsegtet, mai energiaárakkal számolva napi 142 ezer dollár értékû gáz kitermelése várható csak az egyik kúttól.


A szakember szerint Európa szárazföldi területein ma a petesházai tekinthető talán leggazdaságosabban kitermelhető mezőnek. Ezt nemcsak a kút hozamára alapozva jelenthető ki, de a már kiépített infrastruktúrára, illetve a földrajzi közelségre is. A szállítási költség jelentősen csökkenthető, ez pedig az árra is kedvező hatást gyakorol. A gáz kitermelése emellett jelentősen növelheti a foglalkoztatást is a térségben, ráadásul az Ascent Resources birtokolja a magyar területek, így a lovászi térség koncessziós jogát is.

Keresztes Csaba szerint a petesházai eredmények vélhetően arra ösztönzik a brit céget, hogy magyar területeken is végezzen próbafúrásokat, hisz´ a geológiai összetevők itt közel azonosak, így ha Petesháza alatt háromezer méter mélységben földgázmezők húzódnak, akkor Lovászinál is jó esélyekkel kutathatnak szénhidrogén után. Keresztes Csaba kérdésünkre azt is elmondta: egy kutatófúrás költsége – az előkutatások nélkül – körülbelül 1200–1500 millió forint.


Kapcsolódó cikkeink:
Gazdag lelőhely - 11,7 milliárd köbméter földgázt találtak a magyar-szlovén határ mentén (frissítve)
Gáz a Muravidéken - Értékes lelőhelyre bukkantak Petesháza alatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!