Hírek

2011.12.08. 07:54

A struktúra-átalakítás nyertese lehet a Kanizsai Dorottya Kórház

Az egészségügyben tervezett struktúra-átalakításból akár még jól is kijöhet a Kanizsai Dorottya Kórház. A reménybeli jó hírt Szlávecz Lászlóné, az egészségügyi intézmény gazdasági igazgatója közölte lapunkkal, elmondva: bár azt egyelőre pontosan nem lehet tudni, hogy milyen irányban módosul majd az egészségügyi ellátórendszer, a dél-zalai kórház vezetése sikerrel kecsegtető tárgyalásokon van túl.

Horváth-Balogh Attila

– Meggyőződésünk, hogy a Kanizsai Dorottya Kórházra betegellátási érdekből nagy szükség van régiós szinten is – bocsátotta előre a gazdasági igazgató. – Mindemellett a város közéletében is fontos szerepet töltünk be, hiszen a település legnagyobb közintézményeként 820 közalkalmazott és 60, vállalkozóként tevékenykedő orvos foglalkoztatója vagyunk. Szerencsére, úgy látjuk, mindezt megértették tárgyalópartnereink is.


– A hazai kórházak államosítását felügyelő és végrehajtó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet képviselőivel tárgyaltunk – részletezte Szlávecz Lászlóné, majd rátért arra, konkrétan mi is tölti el elégedettséggel az intézmény vezetését: – A november végi egyeztetés alapján úgy tűnik, a fekvőbeteg-szakellátás területén változatlan struktúrában és kapacitással, azaz a mostanival megegyező ágyszámok mellett működhet tovább a kórházunk.

Szlávecz Lászlóné jelezte azt is: számítanak a járóbetegszakellátás bővülésére, s abban bíznak, hogy a csurgói kistérség már hozzájuk tartozó négy települése mellé megkapják további tizenhárom somogyi község betegellátásának feladatát is.


– Pogányszentpéter, Iharos, Iharosberény és Inke lakói hosszú évek óta hozzánk jönnek ellátásra, de igaz ez a kistérség valamennyi településére – magyarázta a gazdasági igazgató. – Egy korábbi szabályozás miatt elestünk az ellátás után igényelhető normatívától, holott a betegek továbbra is minket kerestek fel problémáikkal a távolabb eső, nehezebben megközelíthető kaposvári és nagyatádi kórházak helyett. Bíróság döntött a javunkra az előbb említett négy település ügyében, s ígéretet kaptunk az illetékesektől arra, hogy a kistérség többi települése kapcsán is korrigálják a visszás finanszírozási helyzetet.

Szlávecz Lászlóné mindemellett megjegyezte: érzékeny veszteséget jelent számukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által hasonló szituációk miatt ki nem fizetett, teljesítményvolumen-korlát feletti normatíva, amelynek összege tavaly 384 millió forint volt. Az intézményi menedzsment ezért szigorú keretgazdálkodással és folyamatos likviditáskövetéssel igyekszik megtartani a Kanizsai Dorottya Kórház működőképességét.


Az igazgató a távolabbi jövő vonatkozásában azt is hozzáfűzte: stratégiai terveik közt szerepel, hogy nagy forgalmú pszichiátriai osztályuk felújításával és eszközállományának korszerűsítésével (ehhez egyébként 200 millió forintos pályázati támogatást várnak) a pszichiátriai rehabilitáció és az addiktológia terén regionális szerepet töltsenek be. Az ehhez szükséges szellemi háttér már rendelkezésre áll.


JÖVŐRE INDUL A KIVITELEZÉS
Folyamatban van az intézmény két nyertes TIOP-pályázata, melyek révén a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) fejlesztésére, valamint a főépület rekonstrukciójára és a diagnosztikai szárny bővítésére kerülhet sor. Utóbbi program a központi műtőblokk, az intenzív terápiás osztály, a szülőszoba, valamint az újszülött részleg teljes megújítását célozza. A pályázatok együttes értéke 3,8 milliárd forint. A közbeszerzési eljárások zajlanak, a kivitelezés jövő év elején indul a tervek szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!