Hírek

2011.11.20. 08:29

Péntek Imre: a kortárs művészet a mi jobbik részünk

Péntek Imre költőt, írót, kiállításrendező lapszerkesztőt (Pannon Tükör) kérdeztük, mennyire tartja fontosnak a kortárs képzőművészet bemutatását.

Arany Horváth Zsuzsa

- Egy folyóirat szerkesztő számára mi lenne fontosabb, mint a kortárs művészet? A kortárs művek a jelenidejűség élményét adják. Rólunk szólnak, mindennapjaink közegét írják, transzponálják át egy magasabb, a művészi megjelenítés szférájába. Ismerhetjük a szerzőiket, akikkel (netán) egy utcában lakunk, egy kocsmába járunk. Az ízek, hangulatok, érzések - amik a sorokból, festményekről áradnak - rezonálnak bennünk, beépülnek tudatunkba, áthatják személyiségünket - mondja Péntek Imre.


- A szűkebb pártia arcvonásait, karakterét, jellegzetességeit a kortárs alkotók húzzák meg, örökítik át - a jelenből a jövőbe. Hogy az utódoknak legyen mire emlékezniük. Bázakerettye például többé nem egyszerű község, hanem a beteg, ma már nem élő Utassy József Kossuth-díjas költő szenvedéseinek színhelye. Felkerült az irodalmi topográfia térképére - folytatja a költő.

- Míg a versekben és a prózában kell egy bizonyos oknyomozás, hogy felleljük a kiinduló pontokat, a festmény, a grafika nyelvén sokkal direktebben lehet szólni. Nemrég nyílt a zalaegerszegi színházban kiállítás a gébárti nemzetközi művésztelep 2010-11-es festményeiből, grafikáiból. Jó néhányon megjelenik a Gébárt-élmény. Az a bizonyos jelenidejűség megérint, tanúk vagyunk és résztvevők, a létezés egyszeri követei - szembesülünk környezetünk rejtett titkaival. Persze, tudom, ma a gazdasági válság idején, az egzisztenciális félelmek fogságában, az ügyeletes köznapi gondok lehúznak, s felmerül a kérdés: kinek van ideje, energiája új könyveket forgatni, friss, ropogós képeket bámulni a falon? Erre a válaszom: ne hagyjuk, hogy eltávozzon belőlünk  ahogy Cseh Tamás énekli a zseniális Bereményi-vers nyomán a jobbik részünk. A kortárs művészet a mi jobbik részünk - zárja szavait a Pannon Tükör lapszerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!