Hírek

2011.11.18. 15:57

Napirenden a májrák

Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága gasztroenterológiai csoportjának tudományos összejövetele zajlott pénteken a zalaegerszegi Télikertben a megyei kórház belgyógyászatának szervezésében.

Magyar Hajnalka

- A munkabizottság minden összejövetelen az aktuális témákra koncentrál, ez alkalommal a házigazda zalai szakemberek egy nemrégiben indult, a gondozásból kikopó krónikus májbetegeket érintő rákszűrő program részleteibe avatták be a hallgatóságot - tudjuk meg dr. Gasztonyi Beáta osztályvezető főorvostól.

- A májrák a világon a 6. leggyakoribb daganat, a halálozásban pedig a 3. - folytatja. - E kór nagy populációt érint, jelentős terhet ró az egészségügyre, ezért a betegek kiszűrése és gyors kezelése költséghatékony megoldásnak bizonyul.

Az előadói pulpituson neves előadók váltották egymást, s sikerült megnyerni dr. Csermely Lajost is, aki Zalaegerszegről került Ausztriába, s a kremsi kórházban szerzett endoszkópiás tapasztalatait osztotta meg az egybegyűltekkel. Az endoszkópos ultrahang hazai vonatkozásai és újdonságai ugyancsak szóba kerültek, köztük a vastagbél lenyelhető kapszulával történő endoszkópiás szűrése. E módszer a világban már elérhető, s remélhetőleg hamarosan hozzánk is elérkezik. A vékonybél kapszulás szűrésére már hazánkban is van lehetőség, a zalai betegek a megfelelő centrumokban vehetik igénybe e vizsgálati módot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!