Hírek

2011.11.23. 09:21

Biankó csekk és másfél évi blöff

Országjáró körútja részeként Zalában tartott fórumokat a minap Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője. Megyeszékhelyi programja után kérdeztük.

Horváth A. Attila

- Az országgyűlési választási kampányban még azzal kellett megküzdenünk, hogy nem igazán ismertek, illetve nem vettek komolyan minket. A mostani országjárás más élmény volt. Jó adag várakozást tapasztaltunk: az emberek alternatívát szeretnének azzal szemben, ami az elmúlt másfél évben és a megelőző 8 évben történt az országban.

- Mégis, miközben a kormánypárt támogatottsága csökken, az ellenzéki pártoké nem nő arányosan. Miért?

- Ezzel vitatkoznék, a Szonda Ipsos legutóbbi közvélemény-kutatása 8 százalékon mérte az LMP-t, és nagyarányú átrendeződést jelzett: először került az ellenzék számára lőtávolon belül a kétharmados többség. Egyébként soha nem fordult elő Magyarországon, hogy a győztes párttól rövid időn belül tömegek vándoroltak volna át egy másik párthoz, a választási évet követő passzivitás pedig nem újdonság.

- Annyiban azért új a helyzet, hogy kétharmaddal kormányoz a Fidesz. Nem érzi minimálisnak az ellenzék súlyát?

- Ha valakinek kétsége volt azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéknek fontos politikai funkciója van, az elmúlt napokban meggyőződhetett erről. Kiderült, a Fidesz másfél éve blöfföl a gazdaságpolitikában, és nem készült fel a kormányzásra. Úgy kért és kapott felhatalmazást a választóktól, hogy biankó csekket töltetett ki, azaz nem árulta el szándékait, aztán jött a meglepetés. Az egész IMF körüli bohóckodás azt jelzi, a Fidesz alkalmatlan az ország irányítására. Mi komolyan vesszük azt a feladatot, hogy alternatívát állítsunk, függetlenül attól, mennyire érvényesül az akaratunk most a parlamentben.

- Üdvözlik a visszatérést az IMF-hez?

- Mi ezt kényszerhelyzetben megtett lépésnek értékeljük, amire nem lett volna szükség, ha az elmúlt másfél évben Magyarországon kiszámítható gazdaságpolitika érvényesül. Amit Orbán Viktor gazdasági szabadságharc címen művelt, az egyszerűen szájkarate, retorikai szemfényvesztések sorozata.

- Írhat-e elő az IMF újabb állami kiadáscsökkentést?

- Nincs hova csökkenteni az állami kiadásokat. Az elmúlt 30 év szomorú tanulsága az, hogy a megszorítások újabb megszorítást szülnek.

- Akkor hogyan stabilizálható az államháztartás?

- Erről szól az LMP zöld fordulat programja: el lehet kerülni a megszorításokat, sőt, az oktatásnak és az egészségügynek 200 milliárd többletforrást lehet biztosítani úgy, hogy közben sem a hiányt, sem az államadósságot nem növeljük. A mi alternatívánk egy nullszaldós, 1500 milliárd forintos költségvetési átrendezés. Igazságos, 3 kulcsos adórendszer, a tőkejövedelmek fokozott adóztatása, ökológiai adóreform, egyes központi kormányzati kiadások lefaragása, a másik oldalon járulékcsökkentés, a helyi gazdaság fejlesztésére közösségi alap és zöld, válságálló munkahelyeket teremtő beruházási alap: ezek a főbb elemek.

- Várhatóan a következő választáson az ellenzék csak úgy tudná leváltani a Fideszt, ha szövetségben egyesülne...

- Ez nem nyilvánvaló!

- Mégis úgy tűnik, az MSZP időnként keresi az önök kegyeit. Elképzelhető valamiféle szövetség?

- Szerintem egy ellenzéki pártnak nem az a dolga, hogy hatalmi praktikákon törje a fejét, hanem az, hogy számon kérhető alternatívát fogalmazzon meg az emberek felé. Az MSZP problémáinál számomra sokkal fontosabbak az emberek problémái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!