Hírek

2011.10.27. 17:41

Tanácsok kutyatulajdonosoknak, ha beköszönt a hideg idő

Nagykanizsa – Sok kutyatulajdonos nem tudja, mire van szüksége négylábújának, ha eljön a hideg, esős időszak. Az őszre és a télre való felkészülésről Tislér Zoltán kutyatulajdonos-kutyakiképző adott tanácsokat.

Steyer Edina

– Fontos, hogy észrevegyük, ha kutyusunk már az ősz beköszönte előtt elkezdi felhalmozni a tartalékait, magyarul elkezd hízni – mondta Tislér Zoltán. – Ilyenkor egy kicsit jobban mozgassuk meg, hoszszabb időre vigyük magunkkal kirándulni, túrázni, amíg az időjárás engedi. A túlsúly a kutyáknál is mozgásszervi megbetegedéseket okoz.

A szakértő azt tanácsolja, a téli feltáplálás legyen fokozatos, a kisebb után fokozatosan jöhetnek a nagyobb kalóriatartalmú ételek.

– Nem elhanyagolható a négylábú kedvencek féregtelenítése sem – folytatta a szakember. – Az ideális az lenne, ha ez vemhesség előtt megtörténne, hogy a kiskutyák ne legyenek fertőzöttek. Amennyiben ez mégsem valósul meg, a kicsiknél mindenképpen meg kell tenni.


Át kell nézni a kutya fogazatát, mely a helytelen táplálkozástól fogköves lehet. A körmök esetében meg kell vizsgálni, hogy rendesen el vannak-e koptatva. Ha az állat rázza, ütögeti a fülét, valószínűleg fokozottabb nála a faggyúmirigy-termelés, ilyenkor ki kell tisztítani. Főleg a puliknál fontos a szőrzet ápolása: kifésülése, a csomók eltüntetése. Meleg időben sok kutyánál előfordul, hogy a szőrzetet kirágják a bolhák, legyek. Nem kell félni, ez mindig visszanő.

– Az tévedés, hogy a kutyák a 10–15 fokban fáznak – magyarázza Zoltán. – Nekik éppen ez az ideális, s ha valaki jó megfigyelő, azt is észreveszi, hogy ilyenkor a kutyák jobban tanulnak. Nagyobb hidegben sem kell aggódnunk, nem fáznak meg a jószágok, éppen ezért felesleges mindenféle ruhába öltöztetni őket. Viszont a fürdetést sem szabad túlzásba vinni, mert a sok sampon leoldja a szőrzetről azt a zsírréteget, amely biztosítja a vízlepergetést. Fürdetéskor kutyasampont használjunk, utána pedig száraz törülközővel töröljük meg az ebet. A legfontosabb a hideg időszakban a kutyák számára, hogy szélvédett, száraz helyen legyen a szállásuk. Nem kell különleges kutyaház, sem padlófűtés, egy régi szőnyeget bőven elegendő leteríteni az állat alá. Néhányuk még ezt sem viseli el. Az emeletes házakban élő kutyákat tanácsos levinni esőben-hóban is mindennap, hiszen gondolnunk kell mozgás- és egyéb igényeire. Sok négylábú esetében ilyenkor fél óra is bőven elég a szabad levegőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!