Hírek

2011.10.11. 08:37

Sisakra vár a torony Keszthelyen

Áll a Szentháromság-szobor, hamarosan elkészül a templom tornya, és halad a Fő tér burkolása Keszthelyen. A tervek szerint november végéig „sétálható”, használható lesz a rekonstrukció alatt lévő terület nagy része.

Sámel József

Ruzsics Ferenctől, Keszthely polgármesterétől megtudtuk: néhány közmű (például informatikai illetve nagyfeszültségű elektromos vezetékek) kiváltásával merültek fel problémák a kivitelezés során, mivel a régi térképeken nem pontosan szerepelt ezek helyzete. Az eredeti terveket át kellett alakítani, ehhez kapcsolódóan pedig még jelenleg is folyamatban van az újbóli engedélyezési eljárás. Mindez persze hátráltatja a kivitelezést, és esetleg kisebb időbeli csúszást is okozhat a véghatáridőben.

Időközben azonban azért zajlanak is munkálatok: több járdaszakasz elkészült és zavartalan gyalogosforgalmat biztosít. Szintén jól halad a szervizút térkövezése. Néhány esetben szükségessé vált a szegélyezés és a burkolás visszabontása, mégpedig annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű munka készülhessen el. Az Erzsébet királyné és Bem utcákat összekötő útkanyarulat átadására pedig vélhetően október végén sor kerülhet – ahogyan az a tervekben is szerepelt.


A régi helyére visszaállított Szentháromság-szobornak már csaknem minden eleme a helyére került, a munkákat helyszíni aranyozás és egy végső tisztítás zárja majd. A Fő téri plébániatemplom toronysisakjának rézlemez-héjazata is hamarosan elkészül, egy szigetelőréteg után folyamatosan helyezik fel darabjait a földön álló szerkezetre. Időközben megérkezett a torony csúcsára kerülő, újonnan készült aranyozott kereszt, ezt szintén még a földön rögzítik a sisakhoz, és ellátják a szükséges villámvédelemmel is. Ezekkel együtt emelik majd a helyére a szerkezetet egy óriási daru segítségével, várhatóan október második felében.

A látványos akció időpontját az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják, hiszen a művelet csak szélcsendes időben végezhető el. A sisaknak csak egy része, körülbelül kétharmada készült a földön, a fogadószerkezet fent épült meg, ehhez rögzítik majd a beemelésre kerülő részeket.

Az első ütemmel nem fejeződik be a belváros rekonstrukciója, az önkormányzat ugyanis európai uniós pályázaton mintegy félmilliárd forintot nyert a folytatásra. Annak keretében tovább szépül a település központja, megújulnak patinás épületek, s kialakul a közlekedés végleges formája. A Balaton-parton a tervek szerint még idén megkezdődik a felújítás, a sétányt teljes átépítésével.

A Fő tér rekonstrukciótervei között szerepel a fatelepítések idén őszi megkezdése, hogy a téli csapadék is segíthesse a növényzet biztonságosabb megmaradását. Hamarosan indul majd a munka a kevésbé forgalmas Várkert területén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!