Hírek

2011.10.07. 16:54

Milyen legyen a városháza előtti közpark? Bárki szavazhat a tervekre

Kertépítészeti ötletpályázatot hirdetett a zalaegerszegi önkormányzat a városháza előtti park felújítására. Pénteken ismertették az eredményt, de a lakosság véleményét is várják a zöldfelület átalakításához.

Szabó Judit

A polgármesteri hivatal előtti közpark növényzetének egy része elöregedett, s a területnek nincs funkciója azon túl, hogy zöld szigetet képez a város központjában. A park átalakítására ötletpályázatot írt ki az önkormányzat a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítész hallgatóinak. Tizenegy pályamű érkezett, a tablókból pénteken nyílt kiállítás a városháza földszintjén.

Gyutai Csaba polgármester a tárlat megnyitóján elmondta, hogy az önkormányzat tavaly kidolgozta Zalaegerszeg zöldfelületi stratégiáját a Városgazdálkodási Kft.-vel közösen. Ebben célul tűzték ki a középületek környezetének rendezését is. A városháza előtti parkot az értékes fák megtartásával reprezentatív közterületté építenék át, különleges burkolatokkal és köztéri berendezésekkel.


A pályázatra érkezett műveket  nyolctagú bizottság bírálta el, s összesen 700 ezer forinttal díjazta azokat. A pénzt a város, a VG Kft. és A tájvédelem oktatásáért Alapítvány biztosította. A legjobbnak Csillag Katalin Anna, Szabó Lilla és Trásy Krisztina közös munkáját választották. Az alkotók elképzelése szerint a városházához tartozó árkádsor szabadtéri galériának adna helyet, a parknak pedig  három óriási térplasztika kölcsönözne egyedi arculatot. Ezek egyszerre funkcionálnának ülőfalként,  kerékpártárolóként, virágládaként, hulladékgyűjtőként  és információs táblaként. A bútorzatot úgy tervezték meg, hogy alkalmanként vásárokat is lehessen rendezni. A teret a burkolatban futó fénycsíkokkal és kocka alakúra nyírt dézsás fákkal tennék még jellegzetesebbé.

Két második helyezettet hirdetett a zsűri, az  ő munkáik, s a többi pályázat is megtekinthető október végéig a városházán, sőt szavazni is lehet rájuk. Az önkormányzat a hallgatóktól beérkezett ötleteket szabadon felhasználva, s az ígéretek szerint a lakosság véleményét  figyelembe véve építi át jövőre a parkot.


FANTÁZIA
Volt, aki szabadtéri házasságkötéshez tervezett pavilont a térre, de megjelent a terveken tipegő kövekkel kirakott  vízeséses medence, kávézó és nyilvános vécé is. A Zrínyi szobrot és a zenélő órát többen a tér más pontjára telepítenék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!