Hírek

2011.10.28. 15:34

Graffiti gyilkos - Leradírozza a falfirkát

Graffiti-eltávolító gépet szerzett be kétmillió forintért a megyeszékhelyi Kontakt Nonprofit Kft. Pénteken mutatták be a Hollandiából rendelt takarítóeszközt egy Vizslaparki úti társasháznál.

Szabó Judit

 

Az ipari porszívóra hasonlító gép vegyszer és víz felhasználása nélkül, különféle őrlemények segítségével távolítja el a rajzokat a házak faláról. A szóróanyag a csiszolópapírhoz hasonlóan  bontja le a szennyeződést a falról, de fa- és fémfelületeket is képes megtisztítani. Többféle granulátumot használnak a felületek takarítására a darált mogyoróhéjtól kezdve a miszlikre aprított üvegen át  az aluszilikátig,  attól függően, hogy milyen durva szemcsékre van szükség.

A gépet a  zalaegerszegi ökováros program keretében szerezték be az önkormányzat megbízásából Hollandiából. Pénteken a Vizslaparki út 1-5. alatti négyemeletes háznál mutatták be, hogy mit tud. Gyakorlatilag maradéktalanul eltávolítja  a szennyeződéseket, de elég sokáig eltart a nagyobb falfirkák eltüntetése, mert egyszerre   csak kis felület kezelhető.

A  gép falhoz tapadó feje körülbelül 12-szer 12 centis,  ekkora területet  lehet egyidejűleg   megtisztítani. A falfirka-eltávolító üzemeltetése pormentes, mivel a gép visszaszívja az őrleményt, amit újból fel lehet használni,  mindaddig, míg nagyon  koszos nem lesz. A takarítóeszköz működtetése környezetkímélőbb, mintha vegyszerrel dolgoznának  hallottuk a tájékoztatón,  ugyanakkor energiát  igényel és némi  zajhatással jár. A sajtótájékoztató idejére ki is kellett kapcsolni.

Gyutai Csaba polgármester elmondta, hogy a graffiti-eltávolító  megvásárlása  része annak a programnak, melynek célja rendet tenni a városban. Harcot indítanak a falfirkák  ellen is, bár Zalaegerszegen  nincs sok, itt  jobban vigyáznak az emberek az értékekre, mint más városokban  folytatta. Aladi Gusztáv, a Kontakt vezetője arról beszélt, hogy a géppel nemcsak graffitit lehet eltüntetni, hanem  köztéri szobrokon és sírköveken lévő szennyeződéseket, sőt, az utcákat csúfító  rágófoltokat is.

A rendezvényen felszólalt az épp tisztított ház egyik lakója. A férfi arra hívta fel a városvezetők figyelmét, hogy a falak megrongálásán kívül nagyon zavarják a lakókat az éjszakai vizslaparki randalírozások, és intézkedést sürgetett az ügyben. Gyutai Csaba megígérte, hogy utánanéznek a dolognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!