Hírek

2011.09.27. 06:00

Vádat emelt az ügyészség Kiss Ferenc ellen

Vádat emelt az ügyészség Kiss Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője ellen, csalás és magánokirat-hamisítás miatt javasolják felelősségre vonni.

Arany Gábor

A hírt érdeklődésünkre megerősítette dr. Pirger Csaba, megyei főügyészség sajtószóvivője.

Kiss Ferenc egykor a Zala Volán humángazdálkodási főosztályvezetőjeként ténykedett. Felelt a munkaerő- és keresetgazdálkodásért, hatáskörébe tartozott egyebek mellett a munkaerő képzése is.

Kiss Ferenc 1995-től többségi tulajdonosa és ügyvezetője volt a VOKSH Oktató, Szervező és Gépjárművezető Képző Kft.-nek, amely a Zala Volán autóbuszvezetőinek éves kötelező képzését is szervezte egészen 2007 végéig.

A VOKSH 2007. decemberben karbantartók és fizikai dolgozók képzéséről állított ki számlát a Zala Volánnak bruttó közel 200 ezer forintról. A számlát két hónappal később kapta meg a Zala Volán műszaki igazgatója, aki ellenőrzés után – mivel a szolgáltatás nem történt meg – téves számlázás, sztornó rájegyzéssel visszaküldte az oktatási kft.-nek. A VOKSHnál az eredeti számláról másolat készült, de ekkor kitakarták a rájegyzést, majd Kiss Ferenc a Zala Volán humángazdálkodási főosztályvezetőjeként a teljesítést leigazolta, aláírta és a pénzügyi osztályra küldte. Ez alapján a számla ellenértékét átutalták a VOKSH-nak. Történt az annak ellenére, hogy tényleges teljesítés nem volt. A pénz fél évvel később – még a rendőrségi eljárás megindulása előtt – visszakerült a Zala Volánhoz amikor a belső ellenőrzés feltárta egyebek mellett azt is, hogy a számla eredeti példánya sem a számviteli, sem a pénzügyi osztályra nem jutott el.

Kiss Ferencet azzal is vádolják, hogy olyankor igazolt magának ledolgozott munkaidőt, amikor közben külföldön tartózkodott Zalaegerszeg város delegációjával. A finnországi utazásra 2008 áprilisában került sor. Kiss Ferenc önkormányzati képviselőként vett részt a város küldöttségében, ám ennek ellenére a Zala Volánnál vezetett munkaidő nyilvántartás szerint aznap hat órát dolgozott. Ez alapján 31 ezer forint munkabért fizettek ki neki jogosulatlanul.

Kiss Ferenc tagadja a vádiratban terhére róttakat. Az ügyészség álláspontja szerint megvalósult a folytatólagosan elkövetett csalás, valamint a folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!