Hírek

2011.09.19. 15:40

Keszthelyi belváros rehabilitáció - Hamarosan helyére kerül a Szentháromság-szobor

Látványos, „épülő” szakaszba lépett a keszthelyi belváros rehabilitáció. Készül a térburkolat, s hamarosan helyére kerül a Szentháromság-szobor, illetve a Fő téri templom felújított tornya.

Sámel József

- A műhelymunka (restaurálás, tisztítás) befejeződött, a Szentháromság-szobor elemei megérkeztek, információim szerint e hónap végére helyére kerül az alkotás - fogalmazott Ruzsics Ferenc polgármester.

Megtudtuk: a rezi homokkőből vésett szobor több mint 240 éves. A munkát Káldi Richárd és Bodor István restaurátorok végezték, végzik. Amint elhangzott, ha a Szentháromság-szobrot rendszeresen felületkezelik és vigyázzák, legalább ötven évig nem igényel majd komoly beavatkozást.

- Hamarosan visszakerül a toronyrészre a templom sisakja, melyen a szakemberek a napokban elvégezték a szükséges lángmentesítési munkálatokat - folytatta. - Amint megkapja a sisak a vörösréz borítást, s a keresztet, a helyére kerül. Ez várhatóan szeptember végén, október elején történik majd meg.

Noha a munka gőzerővel folyik, s az építkezés látványosan zajlik, közelinek tűnik az átadási határidő.

Ruzsics Ferencet arról is kérdeztük, vajon a kivitelező tudja-e tartani a szerződésben vállalt befejezést.

- A jelenlegi állás szerint a végső határidőre nagyon sok térburkolat elkészül. Úgy látom, kissé veszélybe került, hogy az egész teret átadhassuk, de a területet nagyrészt biztosan birtokba vehetik a gyalogosok és az autósok. Az utcabútorok, kisebb elemek kihelyezése késik, de jövő tavasszal természetesen azok is helyükre kerülnek. A télen végezhető munkákat végzi a kivitelező. Már többször szó esett arról, hogy a gimnázium nyugati oldalán a régészeti feltárások miatt újra kellett tervezni a felújítást. Jelenleg még az engedélyezési folyamat zajlik, de amint az befejeződik, ott is indul a munka, a közművek cseréjével. A rehabilitáció utolsó szakasza a várkert felújítása lesz.

A polgármester elmondta: a napokban a világításpróbát is elvégezték.

- A tervezés mindent pontosan meghatároz, például a világítás irányát, de ki kell választanunk, milyen lámpatestek legyenek. Egy biztos, csodálatos fényekben tündököl majd a város központja.

A Balaton-parti sétány is megújul Várhatóan októberben megkezdődik a Balaton-parti sétány felújítása is, melyre pályázaton nyert pénzt a város önkormányzata. Ruzsics Ferenc hangsúlyozta: jelenleg a beruházás költségcsökkentésén dolgoznak, de természetesen úgy, hogy a projekt minden elemét megvalósítsák. Mint mondta, bízik benne, hogy a jövő évi szezonnyitót már a megújult Balaton-parton tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!