Hírek

2011.09.06. 17:31

Kecsketej gyógyította ki a gerincbántalmakból

Tíz éve foglalkozik kecsketej és kecskesajt előállításával a sárhidai Herczeg család. A családfő, Herczeg József nem volt beteg, mióta kecsketejet iszik.

Szabó Judit

- Nagyon fájt a gerincem fél éven keresztül, és semmilyen gyógymód nem segített. Olvastam, hogy a nyers kecsketej milyen jó hatással van az egészségre, segít a csontritkulásban szenvedőknek és az allergiásoknak is. Gondoltam, kipróbálom. Elkezdtem inni, egy hónap múlva elmúlt a gerincfájdalmam - mesélte  Herczeg József. - Ma már százszázalékos a csontsűrűségem, szerintem ezt  nem sokan mondhatják el magukról hatvanéves korukban.


Miután kigyógyult a gerincbetegségből, elhatározta, hogy saját gazdaságot alapít, hogy egész évben legyen otthon friss kecsketej. Az asztalosnak tanult, majd nyulakkal foglalkozó  állattartó  három gidát és  egy anyakecskét vásárolt, aztán folyamatosan bővítette a létszámot.

- Tejet és kecskesajtot értékesítünk, de a családnak kefirt, túrót is készítünk a kecsketejből. Nem volt szükség nagy beruházásra: eleinte a meglévő gazdasági épületekben helyeztük el az állatokat, később pedig építettünk még egy istállót. A kecsketejből rövid érlelésű friss sajtokat készítünk, például olyat, ami egy hét után már fogyasztható, de olyat is, ami  három hét elteltével a legfinomabb, a savósajtok közül pedig van, amelyik már másnap ehető, az ízesítés után. Natúr, fűszeres és füstölt sajt is készül a családi házunk konyhájában.

Herczeg József azt mondja, meg lehet élni a családi vállalkozásból, főleg azért, mert Zalában nem  foglalkoznak sokan kecskével.
- Kevesen vágnak bele az állattartásba, mert sok mindenről le kell mondani: nincs szabadság, nincs karácsony, az állatokat gondozni kell. A kecskékkel különösen sokat kell foglalkozni, főleg nálam, mert én nem legeltetem az állatokat. Nem ajánlatos ezen a vidéken, ha nem tudunk napfényes helyet biztosítani, mert könnyen előfordul kullancsfertőzés. Ezt szeretném kiküszöbölni azzal, hogy napfényes helyről származó réti fűvel és lucernával, valamint takarmánnyal etetem az állatokat. Nagyon fontos megválogatni, hogy mit adunk nekik, mert ettől függ, milyen ízű és tápanyag-tartalmú a tejük.


Bár a kecsketejből készült sajtok ára nem éppen alacsony, az értékesítéssel nincs gond, elfogy a helyi termék a háznál, a piacon és a vásárokon, rendezvényeken, ahová rendszeresen hívják a sárhidai családot. A gazdaságot ennek ellenére nem akarják hatalmassá fejleszteni. Jelenleg 31  kecskéjük van, de nem is szeretnének több százat.

- Abba már sokan belebuktak - magyarázta óvatosságát Herczeg József, aki azt tartja ideális állapotnak, ha nincs szükség külön kereskedőre  az értékesítéshez, vagy maximum kis üzletekbe kerül a termékeikből.



Helyi termék dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!