Hírek

2011.09.28. 16:00

Három hét aszalás

Háromhéten át, háromóránként egy méter ölfát fogyaszt az aszaló. Ez adja meg minden szeptemberben a becsvölgyei Vincze család életének ritmusát.

Arany Gábor

- Ebbe mi beleszülettünk, ezt láttuk szüleinktől, nagyszüleinktől, a családunkban már az ötödik generáció foglalkozik gyümölcsaszalással - kezdte Vincze Lajosné, aki Becsvölgye paizsszegi részében, tulajdonképpen a szülei háznál mutatja be, miként zajlik az ősi tartósítás.
 
- A régiek a hullott gyümölcsöt cefrébe szedték össze, aztán kifőzték, a fán maradó szépet pedig leszedték, megaszalták, mert úgy sokáig eláll  - magyarázta.
 
Ehhez Vinczék udvarán ott áll az aszalóépület, amely egyszerre nyolc cserényt, vagy laikusra lefordítva: lécekből készült nagyméretű, jól szellőző tálcát fogad be.
  
-Mi szilvát, almát, körtét aszalunk. Egy cserényre 30 kiló nyers gyümölcs fér, ezt egy napig tartjuk 90 fokos melegben. Ezért a cserények alatt, a kanárisban folyamatosan fűteni kell, háromóránként teszünk a tűzre egy méter ölfát. Fontos az állandó hőmérséklet, mert csak akkor lesz szép fényes a szilva héja, különben beszürkül   - szólt a magyarázat.
 

Ez szigorú rendet szab nekik, ezért szeptemberben, gyümölcséréskor, három héten keresztül a család minden tagját leköti az aszalás. Szabadságot vesznek ki, mert csak így tudják a közel 50 mázsa nyers gyümölcsöt feldolgozni. Aztán csomagolni a 10 mázsa aszalványt, mert ez is rájuk vár, akárcsak az értékesítés.

- Minden műveletet kézzel végzünk, az összes gyümölcsöt egyenként megmossuk, az almát, körtét hat-nyolc szeletre vágjuk, kimagozzuk. A hagyományos aszalt szilvához egyben kerül a gyümölcs a cserényre, de van mag nélküli és dióbéllel, illetve tökmaggal töltött aszalt szilvánk is. Azokat előbb félig megaszaljuk, akkor magozzuk ki, illetve töltjük meg és visszatesszük a cserényre  - írta le a technológiát.

A kínálatban szerepel még fahéjba vagy darált dióba forgatott alma is.

Mindezeket a finomságokat sokan ismerhetik már, mert Vincze Lajosné rendszeres résztvevője a térségbeli vásároknak, de hívták már a megyén túl is, Kőszegre, Kaposvárra, Szombathelyre, Őriszentpéterre, legközelebb pedig otthon az október 8-i becsvölgyei szüreti fesztiválon találkozhatunk vele. S nem kell aggódni a folytatás miatt sem: a napokban befejeződött aszalási szezonban Vinczéné unokája, a hároméves Dominik is vitte vödrében a gyümölcsöt a cserényre.


Helyi alkotók, helyi termékek - További cikkek itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!