Hírek

2011.09.02. 18:19

Enni, inni, mulatni: most a szórakozásé a főszerep

Nagykanizsán bor- és dödöllefesztivál, a megyeszékhelyen Belvárosi Szüret elnevezéssel kezdődött nagyszabású program pénteken délután.

Varga Lívia

"Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle" - szállt a színpadon éneklő gyerekek hangja az immár 8. alkalommal sorra kerülő Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál megnyitóján. A hagyományosan zalainak tartott krumplis étek köré szervezett, szombat estig tartó gasztronómiai program visszatért kezdeti helyszínére: a belváros-rehabilitáció által érintett, s jelen állapotában nem fogadóképes Erzsébet tér helyett a Hevesi Sándor Művelődési Központ elé. Itt, illetve részben a szomszédos Eötvös téren kapott helyet a vásári forgatag, a bor- és pálinkaházak, a lacikonyhák sora, a dödölleház, a színpad.


Megnyitó beszédében Cseresnyés Péter polgármester hangsúlyozta: a dödöllefesztiválhoz hasonló, a közösséget megmozgató programjaival Nagykanizsa mára levetkőzte az álmosság sztereotípiáját.
- Kezd eredményt hozni az újfajta kommunikációs munka, mellyel azon dolgozunk, hogy Nagykanizsa önálló brand, márka, a minőség szinonimája legyen - mondta. - Összefogással közös értékeket szeretnénk teremteni, melyekkel azt üzenjük országnak-világnak: érdemes figyelni a megújuló, fejlődő Nagykanizsára.

A dödöllefesztivál szombaton 10 órakor a hagyományos Fő úti szüreti felvonulással folytatódik.


Nézők sorfala közt meneteltek pénteken a felvonulók a zalaegerszegi Kossuth utcán a IV. Belvárosi Szüret nyitányaként. A sort a mazsorettek vezették, őket a Da Bibere Zalai Borlovagrend és az Ambrózia Mézlovagrend tagjai, valamint a Zala Táncegyüttes táncosai követték. A zenei aláfestésről a Városi Fúvószenekar gondoskodott. A tömegből többen fotózták, videózták a menetet, persze, elősorban a mazsoretteket. Sokan be is álltak a sor végére, míg mások, leszakadva a felvonulóktól, már a helyben sütött tájjellegű finomságokat kóstolgatták, jófajta zalai bort kortyolgatva hozzá.


A felvonulók, köztük Gyutai Csaba polgármester, a Széchenyi téren felállított színpadig meneteltek, ahol a város első embere hivatalosan is megnyitotta a háromnapos programot. Mint mondta, a nagyrendezvény célja, hogy összejöhessünk, beszélgethessünk, közösen elkölthessünk egy pohár bort, s hogy érezzük: jó egerszeginek lenni.

A program a Zalai Táncegyüttes műsorával folytatódott, majd a Road to Feel, később a George Smoog lépett színpadra, őket pedig a Magna cum Laude követte.
A Belvárosi Szüret a hét végén is koncertekkel, étel-ital kóstolóval és sportrendezvényekkel várja a szórakozni vágyókat, s vasárnap este az is kiderül: ki nyeri el a díszpolgárok bora kitüntetést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!