Hírek

2011.09.21. 07:48

Bibó István, az államférfi

A Bibó-centenárium alkalmából az egyik legjelentősebb demokrata politikai gondolkodóra emlékeztek a róla elnevezett hévízi gimnáziumban kedden. Lánya, Bibó Borbála beszélt a diákoknak az államférfiről és az édesapáról.

Horváth A. Attila

Száz éve született Bibó István jogtudós, a Nagy Imre-kormány egykori államminisztere, későbbi politikai fogoly, a magyar néphez intézett nagy hírű forradalmi felhívás szerzője. Az évforduló alkalmából emlékhetet rendeztek a hévízi Bibó István gimnáziumban, beszélgetésekkel, előadással, filmvetítéssel. Nagy Boldizsár igazgató lapunknak elmondta: az volt a cél, hogy a diákok, akik sokat tanulnak az államférfiről és politológusról, ezúttal az embert, a személyiséget ismerjék meg közelebbről. Emiatt hívták meg Bibó István lányát, Borbálát, akit előbb fotótárlattal fogadtak az aulában, majd a vendég a tornacsarnokban összegyűlt diákoknak beszélt apjáról.


– Bár az apám tudományos munkássága helyenként nehezen befogadható, úgy gondolom, embersége, tisztessége miatt alkalmas arra, hogy a mai fiatalok példaképe legyen. Csak egy példa: ő volt az az ember, aki 1956. november 4-én, egyedül az állami vezetők közül ott mert maradni a Parlamentben, amikor már orosz katonák futkostak a folyosókon – hangzott el.

Bibó emlékezetéről hamarosan részletesen is írunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!