Hírek

2011.08.21. 19:20

Záróra - Vasárnap zárult a boros forgatag Hévízen

A Deák téren szerdától vasárnap estig „állandósult a tömeg”. Köszönhetően a 17. borfesztiválnak, ami más volt, mint az eddigiek. A szervezők a nedűk mellé zenét, koncerteket kínáltak.

Sámel József


Borok, gasztronómia, s koncertek – minden korosztálynak, ez volt a mottó, természetesen a minőség mellett. Ahogy kínálatban, úgy vendégben sem volt hiány, esténként több ezer ember vett részt a programokon. Hét végén színpadra lépett többek között Kovács Kati, Dévényi Tibi bácsi, az R-GO, tegnap este pedig Charlie. Nem panaszkodtak a borházak sem.

- Az új felfogásban szervezett, vonzó programoknak is köszönhető, hogy kezdettől sokan jöttek a térre, akik megkóstolták a helyi és környékbeli borokat - fogalmazott a hévízi Strázsai Péter, aki a családi pincészetük nedűit kínálta. - Legtöbben a fehér, száraz fajtákat, leginkább az olaszrizlinget ízlelik, de népszerű a cserszegi fűszeres is. Érdekesség, hogy egyre inkább nő a rose iránti kereslet.

- Tudom, hogy a környékről származik a cserszegi fűszeres, ezért is kértem e fajtából - mondta az egyik borháznál Kerta István. - Nem csalódtam, ahogy a fesztiválban sem. A hangulat jó, nyugis, nézelődéssel, pihengetve el lehet itt tölteni több órát is egy-egy pohár mellett.
 
Kollár Szabolcs fazekas azt tette hozzá, hogy a hangulatot a pénteki vihar sem vitte el, a vendégek többsége az eső után visszatért a fesztiválra.

Egységes volt a vélemény, miszerint a hasonló minőségi programokra a jövőben is szükség lesz.

- Minden nap és este élt a Deák tér, a koncertek alatt több ezer ember táncolt, mulatott több ezer ember. Külön értéket jelent, hogy gyerekek és idősek együtt tették ezt, vagyis minden korosztály megjelent és jól érezte magát - értékelt Papp Gábor polgármester. - Azt hiszem a borfesztivál minden tekintetben (minőség, program, ár-érték arány) Hévíz becsületére vált, s elvitte városunk jó hírét.
 
Az öt nap során vendégek sokasága érkezett Hévízre, hosszabb távra, vagy csupán egy-egy program kedvéért. A szállások megteltek, s a kereskedők sem panaszkodtak. A szervezők mellett sokan hangsúlyozták, hogy folytatni kell a programok esetében a megkezdett utat.

A hévízi fesztivál ugyan befejeződött, ám a szőlős-boros rendezvények korántsem értek véget. Szeptember első hétvégéjén például következik a szüreti felvonulás, mely szintén új alapokon nyugvó, a vendégek számára gazdag és természetesen szórakoztató programokat ígér. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!