Hírek

2011.08.12. 16:54

Táncok, magyar dallamokra

A vastag szivacs, na meg a dobbantó az elmúlt napok akrobatikázását idézte, de a táborlakókat, az Albatrosz Táncegyüttes tagjait pénteken már inkább a fellépés foglalkoztatta Szentkozmadombján.

Péter Gyöngyi

A jurtába és egy kis sátorba is élet költözött a héten, de a Falu-Ház szintén arról tanúskodott, tevékenyen teltek a magunk mögött hagyott napok: több, mint negyven fiatal gyakorolt, csiszolta tánctudását Szentkozmadombján. 

- Minden nyáron táborozunk, de itt először jöttünk össze. Tavaly ugyan készültünk, de már nem volt szabad időpont... Eleve van kötődésem a településhez, hiszen itt élnek a szüleim és nekem is van itt telkem, úgyhogy tulajdonképpen falubeli vagyok. Fellépések alkalmával amúgy már többször megfordultunk itt -  mesélte Háriné Molnár Ágnes, az Albatrosz Táncegyüttes művészeti vezetője, nívódíjas modern-, kortárs tánc pedagógusa, a tábor vezetője.  Hozzátette, örömükre szolgál, hogy elkészült a színpad is a faluház mellett. Ideális a hely, hiszen így kint és rossz idő esetén a négy fal között is gyakorolhattak volna, szerencséjükre azonban kellemes napokra ébredtek.


A táborban az elsős kisiskolásoktól a középiskolásokig minden korosztály képviseltette magát. A délelőttök - az idősebbeknek az esték is - próbával teltek, ám a délutánok  a kikapcsolódást szolgálták: lovagoltak, lovas kocsira ültek, kerámiáztak, nemezeltek, pólót festettek, gyöngyöt fűztek és különféle figurákat  készítettek a fiatalok, illetve ismerkedtek a falusi élettel. A szomszéd jóvolából még fürdőzésre is volt módjuk.

- Alapvetően könnyed, elsősorban közösségformáló, -erősítő foglalkozásokra épült a tábor, de sokszor komoly akrobatikus gyakorlatokból álltak a próbák - árulta el a táborvezető. - Kilenc produkcióval készültünk el, minden korosztálynak van sajátja és készítettünk egy közös műsorszámot is. Ezúttal magyar dallamokra táncolunk. Három falubeli gyermek is csatlakozott hozzánk, remekül beilleszkedtek.

Tóth Eszter több, mint négy éve táncol:
- Minden évben táboroztam, idén is voltam már, de minden nap hazamentünk a gyakorlás után. Ez jobb, mert itt is alhatunk. Sokat próbáltunk, akrobatikát is, de nem baj, szeretek új dolgokat tanulni. Jól érezzük magunkat.

A legfiatalabbak bejárósok voltak, de szívesen maradtak volna esténként ők is.

A nyolcéves Horváth Flóra  tavaly kezdte a tánctanulást, élvezte a táborozást:
- Jövőre is szeretnék jönni.

A táborlakók tetszetős rajzokat készítettek az őket segítő polgármesternek, az ajándékot pénteken, a nyári kurzus zárásakor vehette át Káli Lajos, amikoris bemutatóval, dödöllével, kellemes beszélgetésre várták a szülőket, ismerősöket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!