Hírek

2011.08.30. 18:12

Szerzői jogok megsértése miatt 5 milliót fizetett a kanizsai könyvtár

Egy ügyvédi iroda fellépése nyomán egyezkedni és a széles körben közkedvelt "Nagykar" kistérségi honlapon közzétett dokumentumok elérhetőségét megszüntetni kényszerült a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár.

Szalabán Attila

A nagykanizsai kistérség legkülönbözőbb rétegei számára kedvezett a Halis István Városi Könyvtár pár éve, amikor az általa fenntartott Nagykar honlap egy védett részében - melyhez csak az intézménybe beiratkozott olvasók számára kiadott jelszóval lehetett hozzáférni - közzétett számos dokumentumot. Ezzel például kanizsaiakat segítettek abban, hogy tanulmányaikat minél eredményesebben végezhessék. 

- A honlapot annak idején azért hoztuk létre, hogy a kistérségben élőket az interneten keresztül is folyamatosan ellássunk információkkal. Ennek keretében tettünk közzé egy védett felületen a beiratkozott olvasóink számára bizonyos digitalizált dokumentumokat - magyarázta Czupi Gyula könyvtárigazgató. - Egy évig sem működött a rendszer, amikor egy ügyvédi iroda levélben jelezte felénk, hogy véleménye szerint több kiadónak kárt okoztunk. Úgy vélték, hogy a rendszer elérhetőségét a könyvtári beiratkozáshoz kötni haszonszerzés volt.


A nagykanizsai városi könyvtár vezetése természetesen azonnal jelezte a fenntartó önkormányzat felé az ügyvédi iroda aggályait, s miközben az addig is jelszóval védett tartalmak hozzáférhetőségét teljesen megszüntették, egyezkedés kezdődött a felek között. Az ügyvédi iroda néhány levélváltás után megjelölte azt az összeget, mely szerintük fedezte volna a kiadók kárát és a jogászok munkáját. A tárgyalások végén született megegyezés értelmében a Halis István Városi Könyvtár költségvetésének terhére 5,088 millió forintot kellett kifizetni, ennek mintegy fele illette az ügyvédi irodát, a többi jutott a kiadóknak. 

- A szolgáltatás ezzel megszűnt. Most azt vizsgáljuk, hogy mi a járható út, hiszen az biztos, hogy a jövő erre mutat, a világ láthatóan ebbe az irányba mozdul, csak a kísérletünk még jogszabályokba ütközött - tette hozzá Czupi Gyula. - Volt egyébként olyan kiadó, amely miután tájékozódott a rendszerünkről, jelezte felénk, hogy nyugodtan közzétehetjük a jelszavas felületen a dokumentumait. A legnagyobb probléma az, hogy bizonyos kiadványok jogtulajdonosait szinte lehetetlen megtalálni, így nem lehet az engedélyüket beszerezni.


Írásbeli figyelmeztetést kapott
A jogsértés miatt a nagykanizsai önkormányzat munkáltatói jogkörben törvényességi vizsgálatot rendelt el. Az erről szóló bizalmas tájékoztatót a város közgyűlése zárt ajtók mögött hallgatta meg, majd úgy döntött: Czupi Gyulát szerzői jog megsértése miatt fegyelmi büntetésnek nem minősülő írásbeli figyelmeztetésben részesíti. Az olvasók pedig immár csak a "hagyományos" úton, a polcról leemelve kölcsönözhetik ki a könyveket.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!