Hírek

2011.08.15. 05:55

Gombaházikók az új vár alatt

Az egyik legszebben rendben tartott észak-zalai település, Nagypáli önkormányzata, Köcse Tibor polgármesterrel az élen, háromnapos Napkorona fesztiválra várta az érdeklődőket.

Arany Horváth Zsuzsa

- 1996-ban kezdtük el a nagypáli rendezvénysorozatot, amely mostanra fesztivállá nőtte ki magát - mesélte vasárnap ottjártunkkor Köcse Tibor. - A Napkorona a napenergia-hasznosításhoz kapcsolódik, ebből már verseny is született az országban, Nagypáli ebben bajnok. Idén egyébként az európai megújuló energia bajnokságban is másodikok lettünk. Csak érzékeltetésképpen, Németország 650 településsel nevezett, Magyarországot mi képviseltük az élmezőnyben.


A nagypáliak a szombati energianap után vasárnap délután szabadidőparkot és grundot avattak a Millennium körút mellett. A hagyományos megoldásoktól jócskán eltérő játszótér természetes anyagokból épült, a polgármester ötleteit Molnár Katalin tájépítő tervező öntötte tervekbe. A környezet kialakításával együtt mintegy 28 millió forintba került a beruházás, melyhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kaptak forrást. A közösségi tér megvalósításában illeszkedik egy német mintájú egészségmegőrző, betegségmegelőző rendszerhez. Egy apró példa: különböző nagyságú kavicsokat ragasztottak az ösvénybe, melyen mezítláb járva stimulálhatjuk a talp idegvégződéseit. A térben az épített vár alatt a Hupikék törpikék világát idéző, de a jellegzetes zalai gombák (vargánya, galambica) színeiben pompázó házikók várják a gyerekeket. Méghozzá Nagypáliban elég sokat: 88 tizenkét év alatti gyerek él az 500 lélekszámú faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!