Hírek

2011.08.13. 05:58

Felfedezett hintalovak: megnyitották a Zala Menti Napokat

Sokan gyülekeznek a zalalövői művelődési ház színháztermében, úgy tűnik, nemcsak a lövőiek, hanem környékbeliek és messziről jött vendégek is várják a Zala Menti Napok programsorozat megnyitóját.

Kiss Anna

Tegnap délután ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a XXVIII. Zala Menti Napok programja. A város polgármestere, Vertetics László beszédjében arra kérte a helyieket és a vendégeket, ne csak a hét végi programokra látogassanak el, hanem ha tehetik, a környék természeti kincseit, látványosságait is keressék fel. Sétáljanak el a Borostyán- tó partjához vagy a nemrégiben felújított parkerdőbe.


Vigh László országgyűlési képviselő köszöntője után a Zalalövő Város Önkormányzata által alapított helyi kitüntetéseket adták át. Zalalövőért díjban részesült Györkös Gyula, aki, mint elmondták, 40 év után, 1996-ban tért haza külföldről, s azóta a helyi sportegyesület lelkes és önzetlen támogatója. A Zalalövő Szolgálatáért díjat pedig Szilágyiné dr. Ferencz Ibolya érdemelte ki, aki hosszú évek óta gyermekorvosként látja el lelkiismeretesen feladatát a városban.

A Salla Kórus, illetve a Generációk színjátszó csoport előadása után számos kiállítás is nyílt, ezeket a programsorozat ideje alatt lehet megtekinteni 9 és 19 óra között. A Művelődési Központ előadótermében nyílt meg a dr. Ladó Mária és dr. Tóth Ferenc gyűjteményéből készült Pillanatképek a hintalovak négy évszázadából című tárlat.


- Már gyermekként egyik kedvenc játékom volt a hintaló, ám sok évig megfeledkeztem róla - meséli az egyik gyűjtő, dr. Tóth Ferenc - Aztán mióta apám házában ismét felfedeztem magamnak ezt a csodálatos játékot, azóta megszállott módon gyűjtöm a paripákat. Járom a világot, felkeresem a különböző múzeumokat. Örömömre szolgál, hogy manapság már egyre több múzeum kezdi felfedezni magának a hintalovakat.

A művelődési központ aulájában kovácsoltvas dísztárgyakból nyílt kiállítás, melyet Molnár István, Ruzsics Lajos, a Gersekaráti Minimánia Makettépítő Kör és Németh Imre munkáiból válogattak össze. Az estét színvonalas koncertek zárták.

Természetesen péntek estével még nem lett vége a Zala Menti Napok programsorozatnak. Ma a különböző sportesemények mellett könyvbemutató és zenés, táncos műsorok is várják az érdeklődőket, a sörsátorban lemezbemutató koncertek is lesznek. Holnap horgászversennyel indul a nap, majd a hagyománnyá vált fogathajtásra is sor kerül a sportpályán. A délutáni musical-elődások után pedig a Borostyán-tónál az Ocho Macho együttes élő koncertjével és tűzijátékkal zárul a háromnapos program.




Minden, ami Balaton


Nyár 2011


További zalai programok itt!


Fesztivál 2011


Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!