Hírek

2011.07.01. 02:29

Raktárba kerül a Török-kút

Többek között újabb vállalkozás-támogató programot szavazott meg nagykanizsa önkormányzata csütörtökön. A testület ezenkívül bizonyos buszjáratok ritkítását, illetve törlését is elfogadta, s úgy tűnik, egy időre a raktár mélyére kerül az Erzsébet tér északi részén található Török-kút.

Sámel József

A már 3 éve működő munkahelyteremtési támogatás mellé a testület tegnap egy újabb, a vállalkozásokat segítő rendeletet alkotott. Az úgynevezett ingatlanvásárlási támogatás lényege, hogy a betelepülő vagy már működő cégek kedvezményt kaphatnak.

Feltétel, hogy beruházási céllal új ingatlant - épületet vagy földterületet - vásároljanak az önkormányzattól.

A támogatás elnyerésére azok a telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozások pályázhatnak, melyek vállalják, hogy a vásárlástól számított 2 éven belül legalább 50 millió forint értékű beruházást valósítanak meg és induló vállalkozás esetén 5 fővel, működő vállalkozás esetén pedig további 5 fővel gyarapítják a dolgozói létszámot.

A támogatás mértéke a beruházás nagyságától, illetve a foglalkoztatottak létszámától függ. Ez alapján egy nagyobb vállalat akár 70 százalékos kedvezményt is kaphat az ingatlan vételárából.

Az ülésen ismét napirendre került a városrehabilitációs program keretében tervezett szobrok áthelyezése. Az előterjesztés értelmében a Deák téren lévő Széchenyi- szobor a helyén maradna, míg a Kossuth téren lévő Szentháromság-szobor a Török-kút helyére kerülne. A Török-kút viszont nem kerülne automatikusan a Szentháromság-szobor helyére, azt ugyanis először meg kellene terveztetni. Míg ez utóbbira nem kerül sor, addig a Török-kút egy raktárba kerül.

Dr. Károlyi Attila (MSZP) ezzel szemben új javaslattal állt elő. Mint mondta: a Török-kutat eredeti helyére, a Deák térre kellene helyezni, s az ott lévő Petőfi-szobrot kellene inkább a Kossuth térre, a Szentháromság-szobor helyére tenni. Ezzel mindegyik alkotás visszakerülhetne eredeti otthonába. Az ötlet végül nem kapott elegendő voksot, a testület végül az előterjesztésben leírt menetrendet támogatta, így a Török-kút egy ideig biztosan nem lesz majd látható Nagykanizsa közterületén.

 

A közgyűlés elfogadta a Zala Volán Zrt. javaslatát, miszerint a veszteség csökkentése érdekében július 16-tól módosításra kerül a buszok menetrendje. A javaslat lényege, hogy a gyenge forgalmú időszakokban (munkanapokon 18 óra után, illetve hét végén) kihasználatlanul közlekedő járatok egy részét leállítja a közszolgáltató, illetve járatok kerülnének összevonásra.

 

A közgyűlés  a pénzhiányra hivatkozva arról is határozott, hogy idén egyetlen oktatási-nevelési intézményben sem lehet majd korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni, sőt, a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nők esetében sem tudja kifizetni az önkormányzat a felmentési időre járó bért, illetve jubileumi jutalmat.A kihasználatlan buszjáratokat megszüntetik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!