Hírek

2011.07.08. 15:37

Ökováros: bioerőmű épülne Zalaegerszegen

Új környezetvédelmi programja van Zalaegerszegnek, a 2011-től 2016-ig szóló stratégiai tervet a legutóbbi közgyűlésen fogadták el a képviselők az új hulladékgazdálkodási tervvel együtt.

Szabó Judit

A környezetvédelmi program legalább hétmilliárd forint értékű fejlesztést irányoz elő a 2016-ig terjedő időszakra (jórészt  pályázati támogatással), s  a lakosság tudatformálásától kezdve a vízkészletek megóvásán át a közlekedésfejlesztésig mindenre kiterjed, ami hozzájárulhat az következő nemzedékek számára is élhető város megteremtéséhez. A stratégiai terv harminchat programpontot  nevesít, az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Az önkormányzat az ökováros gondolat jegyében tovább akar lépni a hulladékmennyiség csökkentése terén. A zöldhulladék szelektív gyűjtésének kiterjesztését tervezik, s felmerült, hogy a kommunális hulladékot felhasználják pellet készítéséhez. A terméket eladják, egy részét pedig elégetik a landorhegyi intézmények gázfűtésének kiváltására tervezett  mini bioerőműben. Az erőmű alapanyagául szolgálna még a város 170 hektárnyi erdőterületéről származó faapríték, és energiaültetvények telepítésében is gondolkodnak.


A környezetvédelmi tervben célul tűzték ki a búslakpusztai hulladéklerakón termelődő depóniagáz felhasználását. Ezzel fűtenék az Alsóerdei úton kialakítandó, passzív házakból álló minta lakóparkot. A városi tömegközlekedést  (amellett, hogy a kerékpáros és gyalogos közlekedés mellett előtérbe szeretnék helyezni, hogy kevesebbet autózzunk)  metángáz üzeműre állítanák át.
Európai uniós támogatással meg akarják állítani  a régi búslakpusztai hulladéklerakóból származó  szennyeződés továbbterjedését. Szintén uniós program keretében ivóvízvezeték-rekonstrukciókat terveznek, valamint  a szennyvíztelep további fejlesztését.

A szennnyvízhálózat hossza két év alatt 223 kilométerről 333-ra nőtt Zalaegerszegen, de a rákötések számát emelni kell. A csatornázott területeken az ingatlanok 80,5 százaléka csatlakozott eddig a kiépített közműrendszerhez. Gondot okoz, hogy  még mindig jelentős, sőt növekvő mennyiségű szennyvíz folyik el  a talajba, többek között  a kiütött fenekű derítőkből. A felhasznált ivóvíz, valamint a közcsatornán elvezetett és a kiszippantott szennyvíz együttes mennyisége közötti külöbség tavaly meghaladta a 180 ezer köbmétert - közel ennyi szennyvíz folyt el, károsítva a környezetet.

A legutóbbi közgyűlésen elfogadott  környezetvédelmi program számos közlekedés- és zöldterület-fejlesztési célt is megjelöl. Az utóbbiak közül a terek, parkok növényállományának javítása, s néhány körforgalom növényzetének átalakítása is szerepel esztétikai és fenntarthatósági megfontolásból. 


További információk:
- A környezetvédelmi program kitér a levegő tisztaságának védelmére. A szállópor-szennyezettséget csak szúrópróbaszerűen mérik, a várost mielőbb be kellene kapcsolni be az automata mérőhálózatba
- A levegőt leginkább a közlekedés szennyezi, de az avar és kerti hulladék égetése is rontja. Az égetés szabályainak megszegőivel szemben szigorú fellépést sürget a környezetvédelmi program
- Idén tavasszal harminckét illegális hulladéklerakót térképeztek fel Egerszegen. Folyamatosan zajlik a felszámolásuk, de úgy látszik, mindig van új feladat
- A lakossági tudatformálás részeként öko tanácsadó irodát nyitnának

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!