Hírek

2011.07.06. 16:47

Ketyeg az idő: megegyezés híján vagyonértékesítés következik Gelsén

A héten meg kellene születnie a maga ellen adósságrendezési eljárást kérő gelsi önkormányzat, valamint a számára korábban hiteleket nyújtó személyek és társaságok közötti megegyezésnek, ellenkező esetben megkezdődik a vagyonértékesítés.

Szalabán Attila

Mint  már megírtuk, a korábban mintafalunak számító, rengeteg fejlesztést megvalósító Gelse önkormányzata éppen a beruházások önerejét fedező hitelek miatt került olyan helyzetbe, hogy a település 2010. októberében megválasztott képviselő-testülete tavaly decemberben nem látott más lehetőséget, mint adósságrendezési eljárást kérni maga ellen. A folyamat lebonyolítására a cégbíróság a Vectigalis Zrt-t jelölte ki, melynek felszámolóbiztosa, Péter Márta törvényességi felügyelete mellett a gelsei önkormányzat május elején megtette ajánlatát a helyzet rendezésére a hitelezők felé.

- Nyolcvan hitelező reagálását várjuk az ajánlatunkra. Testületünk elkötelezett a probléma békés megoldása mellett, szeretnénk mindenkivel megegyezni - így Szegedi Ferenc polgármester.

A felek várhatóan nem egyeznek meg könnyen: Gelse hitelállománya ugyanis összesen 2,033 milliárd forintra rúg - ezzel szemben a falu költségvetését áttekintve, minden lehetséges tartalékot megmozgatva az önkormányzat a teljes összeg 2 százalékát, azaz 40,7 millió forintot tudott felajánlani. Márpedig az ügyet ismerő szakemberek szerint szinte képtelenség, hogy ilyen kis összeget elfogadjanak kártérítésként a hitelező bankok.

A tárgyalások megkezdésekor mindenesetre Péter Márta jelezte: amennyiben határidőre nem születik meg az egyezség, azt jelezniük kell a cégbíróságnak  azt követően pedig az adósságrendezési eljárás a vagyonértékesítés szakaszába lép. Ekkor a gelsei önkormányzat forgalomképes vagyontárgyait hirdetik meg eladásra - így például a Termálvölgy fürdőkomplexum sorsa is kérdésessé válhat -, s a befolyó összegből elégítik ki a hitelezőket.



Kapcsolódó cikkeink:

Tovább működhet a gelsei Termálvölgy ?

Eladósodott falu:  a hitelezőkkel egyeztet Gelse

Lépett a NAV a gelsei feljelentés ügyében

A tartozások fejében végső esetben eladnák a gelsei fürdőt

Több mint egymilliárdot akarnak a csődbe ment mintafalu hitelezői

Visszavonták Gelse támogatását

Csődben a mintafalu! Sikkasztás, hűtlen kezelés a gyanú

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!