Hírek

2011.07.20. 07:45

Késve kezdődött a hídépítés

Az eredeti elképzeléshez képest többhetes csúszással kezdődött meg a 86-os út zalai szakaszán zajló rekonstrukció részét képező újabb hídfelújítás a községben. A Cupi-patak felett zajló munkálatok félpályás útlezárás mellett zajlanak.

Gyuricza Ferenc

Elvileg június közepén kellett volna kezdeni a Cupi-patak hídjának felújítását, ám csak e hónap elején fogtak hozzá, információink szerint a késés oka a tervezés megcsúszása volt. A felújítás félpályás útzár, vagyis váltakozó irányú, folyamatos forgalom mellett zajlik. Késik a burkolat felújítása is a község belterületén, azt ugyanis a június végén megtartott lakossági fórumon július közepére ígérte a kivitelezést végző fővállalkozó Colas Út Zrt. főépítésvezetője, Nagy Péter. A burkolat megerősítésével kapcsolatos munkák azonban egyelőre csak külterületen - például Kozmadombja és Zalalövő között, illetve Zalabaksától délre zajlanak.

A 86-os úton zajló óriási forgalom Zalabaksán már eddig is komoly indulatokat váltott ki, s várható, hogy a felújítás miatt növekvő terhek még tovább növelik a feszültséget. A község lakói többször - így az említett júniusi lakossági fórumon is - elmondták: egyedüli megoldásként az elkerülő út megépítését tudják elképzelni. Ennek érdekében - függetlenül attól, hogy a 86-os rekonstrukciója várhatóan jövő év közepére a zalalövői rész kivételével a teljes szakaszon megtörténik - továbbra is küzdeni fognak. Berkes József szerint elfogadhatatlan és minősíthetetlen az a minisztériumi döntés, miszerint a zalai részen nem épülnek elkerülő szakaszok, ezért a határozatot ő egyenesen életveszély tudatos okozásának tartja. Véleményét mások is osztják, Grófné Östör Márta úgy fogalmazott: nem lehet életminőség romlásáról beszélni ott, ahol tulajdonképpen nincs is életminőség. A 15-20 éve beindult kamionforgalom miatt ugyanis nemcsak a házak mentek tönkre és a járdák repedeztek meg, de az emberek testében is olyan változások mentek végbe, amely az élettartamot csökkenti. A kamionok ugyanis a hangjukkal, az állandó rezgéssel, illetve az általuk kibocsátott szennyezőanyaggal lassan, de biztosan ölnek. A fentiek miatt Vogl Mária pertársaság létrehozását javasolta, s erre várhatóan sor is kerül a településen, kérdésünkre ugyanis Horváth Ottó polgármester megerősítette: e hét végén érkezik a községbe a Levegő Munkacsoporttal is kapcsolatban álló jogi képviselő, aki tájékoztatja a zalabaksaiakat a magyar állam ellen indítandó per feltételeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!