Hírek

2011.07.07. 14:41

Forgalmi rend Keszthelyen: sok a változás

A keszthelyi Fő téri rekonstrukció előrehaladásával július elején újabb munkaterületeket vettek át a kivitelezők, s elkezdődött továbbá a városban egy újabb körforgalmú csomópont kiépítése is.

Horányi Árpád

A beruházásokkal összefüggően a közlekedésben jelentős fogalmi rend változások történtek. A Fő téren való áthajtási lehetőség a Kossuth Lajos utca irányából megszűnt, több utca vált zsákutcává, illetve egyirányú utcákban lett a forgalom kétirányú, s az elsőbbségadást is több helyen szabályozták újra.

A város észak-déli irányú forgalmában a Deák Ferenc utca nagyobb szerepet kapott azáltal, hogy a Sörház és a Georgikon utca közti szakaszon kétirányú lett benne a közlekedés, s onnan a belváros felé nyíló utcák zsákutcaként működnek. A Széchenyi utcában a biztonságos közlekedés érdekében a déli oldalon a parkolóhelyei megszűnnek, az északi oldalon a taxisok helye változatlanul megmaradt, a megfordulás az utca végén az áruház kapubejáratánál lehetséges. Ehhez hasonló helyzet állt elő az Iskola utcában is, ahol a szűk keresztmetszet miatt a parkolás napközben ugyancsak szünetel, megfordulás az utca végén található udvarbejárónál biztosított.


A rutin szerint közlekedők számára különös figyelmet igényel, hogy a Széchenyi– Deák–Vaszary utcák kereszteződésben az elsőbbségadás rendje megváltozott: a Deák Ferenc utcán haladóké az elsőbbség.

Kétirányúvá vált a Sörház utca, benne megszűntek a parkolóhelyek, de a vasútállomásra tartó helyi autóbuszjáratok továbbra is ott közlekednek, érintve a megállót. A Helikon utca forgalmi iránya a Kacsóh Pongrác és Kossuth utcák közötti szakaszon megfordult: a Móricz– Kacsóh utca felől lehet behajtani, de csak célforgalom jelleggel.

A Kossuth, Deák és Szent Miklós utcák találkozásánál létesülő körforgalom építése során is jelentős korlátozásokkal találkozhatnak a közlekedő, több ütemben. Az ideiglenes forgalmi rend mostani szakaszában a Szent Miklós utca egyirányú a Bercsényi utca felé, lezárásra került a csomópontra nyíló Szendrey utca, s ezzel zsákutcává vált.

A Deák Ferenc utca torkolatának átalakításakor ott forgalommentesítésre lesz szükség: az utca a csomópontban a következő ütemben lesz lezárva, s az utolsó kereszteződéstől tartó szakasz zsákutcává válik. A körpálya déli részének építésekor a Festetics– Kossuth csomópontot zárják le a munkák idejére. 


Újabb pályázat segítette a fejlesztést
A Kossuth, Deák és Szent Miklós utcák találkozásánál várhatóan körülbelül két hónap alatt elkészül az új csomópont. A nagy forgalmú kereszteződésben létesülő körforgalom a városközpont tehermentesítését is szolgálja majd. Megépítésére a város a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán 58 millió forint támogatást nyert, melyhez az önkormányzat 25 százalék önrészt vállalt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!