Hírek

2011.07.29. 18:24

A roma holokausztra emlékeztek Nagykanizsán

Reménytelen sorsunknak mi magunk vagyunk az okai. Ki kell nevelnünk azt a sokoldalúan képzett generációt, amely képes kiállni a cigányság érdekeiért – szögezte le pénteken aNagykanizsán tartott romaholokauszt-megemlékezésen dr. Kállai Ernő.

Varga Andor

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a Vár úti roma-holokauszt emlékműnél megtartott rendezvényen azt is hozzáfűzte: az oktatás az egyetlen út a romák felemelkedéséhez. Teleki László, a szervező nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke arra mutatott rá: bal- és jobboldalnak egyaránt meg kell küzdenie a szélsőséges nézetekkel.


A megjelentekhez szólt még Dénes Sándor, a város alpolgármestere is, aki azt emelte ki, hogy olyan országot kell építeni, amelyben az ordas eszmék nem nyerhetnek ismét teret. Herczog Edit Európa parlamenti képviselő a cigányságot ért náci agresszió és a minapi norvégiai vérengzés azonos vonására mutatott rá, arra, hogy mindig egy-egy csoport volt az áldozat. Akkor a zsidókat és a cigányokat érte atrocitás, most pedig szocialista fiatalokat.

Végül – dr. Suchman Tamás exminiszter és Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnöke beszéde után – az emlékmű talapzatán elhelyezték koszorúikat és mécseseiket, gyertyáikat az emlékezők.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!