Hírek

2011.07.17. 12:02

A pingpongos Orsós Aranka álmai városában lett olimpiai bajnok

Az athéni speciális olimpiáról két arany és egy bronzéremmel tért haza a ZMÖ Fogyatékosok Intézete és Rehabilitációs Otthona büszkesége, az asztaliteniszező Orsós Aranka, akinek élete első külföldi útja éppen álmai városába vezetett. Athénban aztán olyan élményekkel lett gazdagabb, s olyan eredményeket ért el, melyekkel ékesen bizonyítja: az értelmileg sérült emberek is rendelkezhetnek komoly értékekkel és tehetséggel.

Kelemen Valéria

S hogy miként vezetett a 39 éves Orsós Aranka útja a június 20. és július 4. között megrendezett Speciális Olimpia XIII. Nyári Világjátékára? Ehhez - mint a magyarszerdahelyi intézmény tornatermében elárulta - nem kellett más, mint megnyerni a tavalyi országos versenyt.

Magyarszerdahelyen, a ZMÖ Fogyatékosok Intézete és Rehabilitációs Otthonában az egész megyéből laknak értelmi sérültek. Kollerné Miklósy Erzsébet igazgató kiemelte: nagy hangsúlyt fektetnek a sportra is, ezért 1990-ben csatlakoztak a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséghez. Azóta vesznek részt különféle programokon, kezdve a nagyon súlyos fogyatékosok mozgásélményhez juttatásától a versenyekig. Több ízben jutottak el Világjátékokra, a pingpongos Göcsi István Amerikában győzött, futballistáik pedig Kínában lettek másodikak. A minap pedig lakóotthoni ellátottjuk, Orsós Aranka lett egyéni és női párosban aranyérmes, s vegyes párosban harmadik az athéni speciális olimpián.

- Huszonegy éve vagyok Magyarszerdahelyen, a Szerdahely SE-ben azóta versenyszerűen pingpongozom, ez az életem - mosolygott az enyhe fokban értelmi fogyatékos Aranka a címeres melegítőben, nyakában az olimpiai érmeivel. - Soha nem éltem családban, mert rögtön otthonba adtak a szüleim, akiket 13 éves koromban láttam először. Akkor a zalaszentgróti bentlakásos intézetbe jártam, s bár ki akartak onnan vinni, nem mentem. Mert ha addig nem voltak kíváncsiak rám, akkor már ne is legyenek!  

Megtudtuk: Aranka a testvéreivel rendszeresen tartja a kapcsolatot, nem okoz neki fejtörést a Budapesten élőkhöz egyedül vonatozni, hiszen talpraesett és beszédes nőszemély. Újnéppusztán először a rehabilitációs kastélyban élt, aztán megállapították, hogy alkalmas az önállóbb életformára, így került az ottani lakóotthonba. Két éve már negyed magával Nagykanizsán lakik, egy, az intézet által bérelt lakásban, s onnan járnak ki busszal Magyarszerdahelyre dolgozni. A lakókörnyezetbe jól beilleszkedtek, már csak péntekenként megy hozzájuk segítő, a hétvégi bevásárláshoz.  

- Minden hétköznap busszal jövök, s négy órában dolgozom itt a Fővárosi Kézműipari Kft. műhelyében, párnatölteléket tépek, dobozokat ragasztok - mondta Ari. - Munka után, ha a Bombázó (Király Endre mozgásterapeutát hívja így Aranka) ráér, itt maradok vele pingpongozni, egyébként meg a Kanizsa Sörgyár SE edzéseire is járok a Bolyai iskolába. Az edzéseken legtöbbször Boldizsár Gabival, Szász Kingával, Varga Zsolttal és Zborai Gyulával ütögetek, nagyon sokat tanultam tőlük.  

Utóbbi NB I-es csapathoz Király Endre vitte el Arankát, hiszen egy éve, mióta megnyerte az országos versenyt, nagyon komolyan készült arra, hogy kijusson Athénba, álmai városába. S mivel ő az I. divízióba, a majdnem épek közé tartozik, a legügyesebb ellenfelekkel játszik. Endre szerint nagyon jó játékos, életveszélyes fonákjával az  ellenfél adogatását rögtön letámadja, így eleve arany-esélyesnek gondolta. Nem véletlen, hogy egyéniben és női párosban (a regölyi Kanalas Arankával) is minden ázsiai ellenfelét legyőzte (hatot-hatot), s lett kétszeres olimpiai bajnok. Az első két versenynapon kétszer állhatott a dobogó legfelső fokára, majd egy kicsit lejjebb, mivel a vegyes párosban csak háromszor nyertek.

- Athén előtt edzőtáborban voltunk, s Magyarországról 76 sportoló, közte 2 lány és 2 fiú pingpongos mehetett az olimpiára - folytatta Ari. - Az eskütétel a Sándor-palotában volt, oda, és a reptérre is elkísértek az igazgató néniék, aztán átadtak a szakágvezetőnek. A repülés számomra nem volt élmény, túlságosan féltem, de szerencsére földet értünk. Öt napig Görögország egyik legszebb tengerparti városában, Kavalán voltunk vendégségben, de a tengerben csak egy picit fürödtem, mert kijött az allergiám. Ezután 13 órás  buszozással mentünk Athénba, ahol a megnyitó ünnepségen Stevie Wondernek örültem legjobban, mert kedvelem a zenéjét. A hotelben chip-kártyás zár volt, szerencsére én tudtam kezelni, s az ellátás is nagyon jó volt, akárcsak a magyarul beszélő görög kísérőink, akikkel azóta a Facebook-on tartom a kapcsolatot. Athénban az érmeken kívül rengeteg kabalát is kaptam, de az itthoni ünnepélyes fogadtatás volt a legjobb. Mága Zoltán hegedűművésztől és Hrutka János labdarúgótól is kaptunk ajándékokat, a lakótársaim pedig káposztalevessel és rizsfelfújttal vártak.

Athénban Orsós Arankával együtt 185 ország 7500 értelmileg sérült sportolója gyönyörködhetett abban, ahogy a színpompás nyitóünnepség keretében fellobban az olimpiai láng. Világsztárok sora - Vanessa Williams, Stevie Wonder, Nadia Comaneci, Romário, Yao Ming - csatlakozott a Győztesek Világához, s Budapesten is ennek szellemében köszöntötték a magyar küldöttséget, mely a XIII. Nyári Világjátékokon 12 sportágban 51 arany, 32 ezüst és 25 bronzérmet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!