Hírek

2011.07.03. 05:36

A Karib-tengertől a Giro Itáliáig: megkezdődött a nyaralási főszezon

Ránézünk a naptárra: hoppá július. És mi még a munkahelyünkön ülünk, holott visszavonhatatlanul itt a nyaralás ideje? Ami arra való, kilépjünk a napi rutinból, hogy megadjuk magunknak a semmitevés luxusát. Addig is, amíg ránk sor kerül, megkértünk néhány közismert zalait, meséljen, mivel, hogyan töltődik fel.

Arany Horváth Zsuzsa

Nemes Attila (33), zalaegerszegi tekevilágbajnok vadonatúj életre készül, most októberben érkező első gyermeke és felesége körül forog minden gondolata. A szabadság szó új értelmet nyer náluk, immár hármasban. Ezért is volt nagy jelentősége legutóbbi egzotikus útjuknak, ami nászút is volt egyben.
 
- Életünk egyik legnagyobb élménye az a decemberi  Karib-tengeri hajóút, amit az Emerhold Princess fedélzetén tettünk meg Amerika partjainál - meséli a zalai tekések legtehetségesebbje, aki legutóbb Szarajevóban  nyert ezüstérmet, ősszel pedig németországi világkupa verseny  várja. (Húzós október lesz, akkora várják a bébit.)

- A szintén teke világbajnok párommal, Juhász Gabriellával, illetve most már Nemes-Juhász Gabriellával fürdőkbe, tengerekre járunk, az ejtőzés a legjobb kikapcsolódás számunkra. A zalai Kehidán is szívesen időzünk.  


- Akkor nem unatkoztak az óceánjárón...

- Ott nem lehet unatkozni. Háromezer ember, folyamatos programok, medencék, színház, mozi, kaszinó, koncertek, ráadásul naponta kikötöttünk egy-egy szigeten.

- Magyarok voltak?

- Á, Európából is csak öten voltunk. A hajó személyzetében találtunk magyarokra, velük össze is barátkoztunk. 

A Nemes házaspárt mindig is vonzotta Amerika világa, bizonyára nem ez volt az utolsó út ide. De mi volt a legelső?

- Amikor megkaptam a jogosítványomat, én vittem el először a szüleimet Horvátországba - mondja az ifjú férj, aki kondícióját a kereskedői munka után testépítéssel őrzi.


- A munkám révén nagyon sokat utazom, szabadidővel nem vagyok elkényeztetve, a kikapcsolódások közé mostanában csupán egy-egy hetet tudunk egyben beiktatni, ennél hosszabb nyaralásra legalább húsz éve nem volt módunk -  folytatja a sort Nádasi Tamás a nagykanizsai székhelyű Aquaprofit Zrt. elnöke, aki Kína, Japán, Afrika, az USA és európai országok földjén már szinte mindenütt járt. Egyfelől üzleti ügyek miatt, másfelől, mint a nagykanizsai sakkélet aktív elhivatott támogatója. (Legutóbb Jordániába utaztak.)  

- Sajnos, nehezen tudom kiiktatni a munkámat, számítógép nélkül nem indulok sehova, a telefonomat pedig legfeljebb lehalkítom - ad számot a feltöltődés nehézségeiről. - De bárhova megyek, mindenképpen felkészülök az adott országból, városból, s szakítok időt arra, hogy a történelmi, kulturális értékeket megnézzem. Ki tudja, mikor vet arra újfent a sors. Ha lehet, velem jön a feleségem, s együtt járjuk be a látnivalókat. Rengeteg útikönyvünk van, a televízió is csábít szebbnél szebb tájakkal, és a föld bámulatos állatvilágával. 


- Nyelvismeret?

- Hát nem valószínű, hogy kínaiul meg tudok tanulni, pedig nagyon sok dolgom van és lesz ott, hiszen én lettem a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok egyik felelőse, de a némettel és az angollal boldogulok. 

- Legizgalmasabb élménye?

- Afrikában a Ngorongoro-kráter és a Serengeti Nemzeti Park. Szeretem az állatokat. Megmondom őszintén, amellett, hogy Ausztrália és az indonéz szigetvilág szerepel a terveim között, nem lenne ellenemre egy dzsungeltúra sem.

- Kihívás, túlélés?

- Kíváncsi lennék, hogyan bírom komfort és civilizáció nélkül, úgy érzem, elég jól megállnám a helyem. Egy világ körüli túra is vonz, egyik barátom két évet szánt rá, terepjáróval tette meg.

- Ha mégis itthon akad szabad nap?

- A fürdőket szeretjük, bár kicsit ez is szakmai ártalommal fűszerezett, bár tudom, rekreációnak tényleg nagyon jó a termálfürdő és kitűnő helyek vannak a közelünkben. 

- Fizikai kondícióját mivel őrzi?

- Foci és tenisz. Na látja, akkor valóban kikapcsol az agyam, nem jár folyton a munkámon. Bár a focival már csínján kell bánni, 54 múltam, a sérülésekre is gondolnom kell.


Mányoki Attila (38) zalaegerszegi, ma már Európa hírű hosszútávúszónak értelemszerűen a vízi  örömök nem tartoznak feltétlen a kikapcsolódáshoz, szabadsághoz. (Egyik legnagyobb teljesítménye: 2008-ban sikerült megállás nélkül, a hosszútávúszás szabályai szerint átúsznia a Balatont Kenese és Keszthely között. A 79,6 km-es távot 25 óra 32 perc alatt tette meg.)
Annál inkább szabadság és nyaralási terep  a szárazföld, igaz, két kereket így is beiktat.

Az úszónak egyébként nemcsak a megye, de az egész ország szurkolt a balatoni bravúr idején, s ezt természetesen megtesszük  idén augusztusban is, amikor arra vállalkozik, hogy átússzon Dániából Németországba a Balti tenger vízében. 

- A Rodby-Fehmarn szakasz 33 kilométer, 15 fokos a víz, az időjárási körülmények miatt pedig nehezebb,  mint a hasonló hosszúságú La Manche csatorna. Eddig kilenc ember tudta megcsinálni, míg a francia-angol csatornát már legalább 900-an - mondja az úszó, hozzátéve, a görögországi, jón tengeri rekordkísérletet sem tette zárójelbe, újra megpróbálja.


Miről is van szó? A nyíltvízi megállás nélküli úszás világrekordját szeretné megdönteni, mely most 98 km.

- Száz kilométert szeretnék úszni, tavaly a vihar miatt 19 óra után sajnos fel kellett adnom, akkor 65 km-nél jártam - idézi a történteket.

De addig is, amíg ez megvalósul - amiben biztosak vagyunk - kapaszkodjunk ki a partra.

- A kerékpár a szenvedélyem. Nekem az a pihenés, az agyam kikapcsol, gyönyörködöm a tájban, sőt, tudatosan raktározom az élményeket, amiket a hosszú magányos úszás alatt, ingerszegény környezetben fel tudok idézni. Miért kerékpár? Autóból nem lehet élvezni a természetet, a gyaloglással nem lehet messzire jutni, ám a kerékpár mindkét dologban verhetetlen.

- Merre, kivel  vezet az útja?

- Itthon   is nagyon szeretek, de mostanában  az olasz körverseny, a Giro Italia  szakaszait járjuk be a barátokkal. A versenyzők előtt teszünk  meg egyes szakaszokat, hágókkal, völgyekkel. Száz kilométernél nem többet egyszerre, maximum két komolyabb emelkedővel, hiszen ez nem a teljesítményről, hanem a szórakozásról szól.

- Melyik a legkedvesebb?

- Passo Dello Stelvio hágójára 2008-ból nagyon emlékszem, eddig ez volt a favorit. Az azért nem semmi, 25 kilométer folyvást hegymenetben, nemigaz? Tisztul a tüdő, tisztul az életed képe. 

Attila Svájcban, Ausztriában is kergeti a kereket, s mint mondja, a felszerelés lehet szolíd vagy nagyon drága, az övé épp kielégíti az igényeit. Egyébként 4-5 éves volt, amikor az édesapjától megtanult biciklizni, ifjabb korában  mountain bike-kal is barátkozott.

Mányoki Attilát, közismert becenevén Lecsót legközelebb a Keszthelyi-öbölben keressék, a zalai partszakasz mellett úszik hamarosan. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!