Hírek

2011.06.15. 13:42

Volán-levél a miniszterelnöknek: támogatást kérnek a munkástanácsok szövetsége

A miniszterelnöktől kért segítséget a bérkérdés megoldásához a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége - tájékoztatta a szövetség közleményében szerdán az MTI-t.

MTI

   
Levelüket, melyben a Volán-társaságok jövőjét érintő kérdésekben a döntéshozók a szakemberek és a szakszervezetek közötti szakmai és érdemi egyeztetés kezdeményezését is kérték, szerdán jutatták el Orbán Viktor miniszterelnökhöz - közölte a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) az MTI-vel.
   
"Tarthatatlannak tartjuk, hogy a helyi közösségi közlekedésre szánt 35 milliárd forintnyi állami normatív támogatásból a BKV 32 milliárddal részesül. Kérjük az elosztás mielőbbi újragondolását" - olvasható az érdekvédők közleményében.
   
Emlékeztettek arra is, hogy a Volán társaságok dolgozói évek óta vesztesei a keresetfejlesztési tárgyalásoknak, ezért a cégcsoportban a keresetek átlagosan 20 ezer forinttal elmaradnak a nemzetgazdasági átlagtól. Az idei bérfejlesztés miatt (miután az elmaradt az OÉT-ajánlás nagyságától) a Bérmonitoring Bizottsághoz fordultak, de 1,5 hónap után sem kaptak érdemi választ.
  
A szövetség a miniszterelnök támogatását kérte az autóbusz-gépkocsivezetők korkedvezményének ügyéhez is. Kérésüket azzal indokolták, hogy a Volán-társaságok évek óta fizetik a gépkocsivezető után a korkedvezmény-biztosítási járulékot, ezért szükségesnek tartják, hogy az autóbuszgépkocsi-vezetők maximálisan megszerezhető 6 éves korkedvezménye megmaradjon.
   
A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) közleményében hangsúlyozta; munkájuk során mindig a munkavállalók érdekeit állítják központba. A korábbi kormánykabinet idején számos, a közlekedést és a Volán-társaságcsoportot érintő intézkedéssel, döntéssel határozottan szembe szálltak. "Nézetünk szerint a folyamatos érdekvédő munkánk jogosít fel bennünket arra, hogy egyértelmű véleményt fogalmazzunk meg a Volános társadalom közállapotát, közhangulatát megterhelő jelenségekről. Határozottan hiányoljuk például a szakmai párbeszédet, az egyeztetés különböző színterének működését." - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
Utaltak arra is, hogy a közösségi közlekedés átalakításáról szóló tervét - amiben szerepelt a közlekedési holding életre hívásának a szándéka - a kormány 2010 őszén nyilvánosságra hozta, de az eltelt időszakban egyszer sem történt konzultáció a Volános szakszervezetekkel. "Ilyen horderejű kérdésben ennyire látványosan száműzni a szakszervezeteket, súlyosan elhibázott lépés. Egy stratégiai fontosságú ágazat átalakításának ügye nem lehet egy szűk kör kiváltsága. E témában is felajánljuk tapasztalatainkat, szaktudásunkat." - áll a levelében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!