Hírek

2011.06.15. 06:39

Ne verjük nagydobra, ha nyaralni megyünk

Sokan tervezgetik a nyaralásukat, az előrelátóbbak már le is kötötték a szállást és izgatottan várják az utazás napját. Biztos, hogy sokakkal megosztják terveiket, pedig ez nem feltétlenül bölcs dolog.

Arany Gábor

Sajnos nemcsak barátaink, hozzátartozóink értesülhetnek távollétünkről, hanem olyanok is, akik kihasználnák a kínálkozó lehetőséget. Ezért ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk, javasolja a rendőrség bűnmegelőzési szolgálata. Szervezzük meg lakásunk, ingatlanuk felügyeletét, erre a szomszédok, ismerősök lehetnek alkalmasak. Ne hagyjunk a lakásban nagyobb mennyiségű pénzt, értékes ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek. Kérjünk meg barátot, szomszédot, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, a szemétszállítási napokon a kukánkat is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, tele van vagy sem. Esténként kapcsolja fel a villanyt, és engedje le a rolókat vagy húzza be a függönyöket. Az azonban fontos, hogy a redőnyök, függönyök ne maradjanak állandóan változatlanul, mivel ez is jele annak, hogy senki nincs otthon.

Elemi dolog a postaláda napi ürítése, sőt, érdemes az újságokat erre az időre lemondani, minél kevesebb küldemény lógjon ki a dobozból.

Az ajtót, ablakot mindig zárjuk be és mechanikailag is biztosítsuk. Az emeleti nyílászárók megközelíthetőségét se hagyjuk figyelmen kívül, ha fa vagy szomszédos terasz kínál lehetőséget a betörőnek.

Portánkon tartsunk rendet, mert a széthagyott holmik vonzásának nehéz ellenállni. Hosszabb út esetén nem árt, ha fűnyírással is megbízunk valakit. Mivel a sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörőknek, ezért a bokrokat, fákat ritkítsuk meg.

Az udvaron és a lakásban a mozgásérzékelős lámpák jó szolgálatot tesznek, mert megzavarják a hívatlan látogatót, a szomszédok pedig felfigyelhetnek a szokatlan fényárra. Szintén jó megoldás az időzített kapcsoló, ami lámpát, esetleg rádiót vezérel, és azt a látszatott kelti, hogy nem üres a lakás. Legjobb azonban a riasztó, mégpedig távfelügyelettel együtt. Épp ezek miatt a villanyóra szekrényét zárjuk, hogy a behatoló ne tudja elsötétíteni a lakást, illetve kiiktatni az elektronikus riasztást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!