Hírek

2011.06.30. 06:32

Kutyáink tükröt tartanak elénk: ha viselkedési problémái vannak, valamit rosszul csináltunk (képgalériával)

A gyönyörű argentin dog lábát égnek vetve pihen a napsütésben, egy örökmozgó vizsla aprócska fadarabot cipel, miközben Sunny, a bűbájos golden retriver megérkezik délelőtti úszásából.

Varga Lívia

 - A résztvevők az ország nyolc tüköriskolájából, köztük a Zalai Kutyasuliból jöttek, hogy együtt töltsék ezt a tíz napot - mondja Vámosi-Nagy Nóra, a Népszigeti Kutyaiskola bemutatócsoportjának vezetője. Ő két gyönyörű és barátságos argentin doggal, Pákóval és Peruval érkezett.

 

- A tükörmódszer - folytatja Vámosi-Nagy Nóra - a gazdák számára egy bújtatott személyiségfejlesztő módszer, hisz a kutya, mint egy tükör, megmutatja, milyen gazdák vagyunk, s miben kell még fejlődnünk. Ha kutyánknak viselkedési problémái vannak, biztosak lehetünk abban, hogy valamit rosszul csináltunk. Fontos tehát, hogy ezeket a visszatükröződéseket képesek legyünk felismerni.

Rumlee hétéves kínai kopasz kutya, gazdájával, Ács Judittal Budapestről érkezett. Mindketten rutinos táborlakók, hiszen ez már a harmadik alkalom, hogy részt vesznek a Népszigeti Kutyaiskola nyári programján, amiből az idei egyébként már a hetedik.

- Két és fél éves volt Rumlee, mikor rátaláltunk a tükörmódszerre. Addig bizony akadtak problémák, hiszen hiába hívtam, nem volt hajlandó visszajönni, ám fél év alatt teljesen kicserélődött a kutya. Lelkesedésem azóta páromra is átragadt, így idén már ő is hozta weimari vizsláját, Maját, aki, bár jóval fiatalabb és sokkal nagyobb Rumlee-nál, jól kijönnek egymással.

 

A tíz nap - ami vasárnap ér véget - tartalmas programot kínál kutyáknak, gazdáknak egyaránt, tudjuk meg Gróf Krisztiántól, a Zalai Kutyasuli vezetőjétől, hiszen a reggeli csoportos foglalkozásokon, dog dancingen, agilityn túl van ebathlon, mely során a gazdák a kutyával együtt logikai, ügyességi és irányítási feladatokat oldanak meg, s van egy tíz napon át tartó csapatverseny is, mely hol kutyákkal, hol nélkülük zajlik. Utóbbi egyik feladata volt például a síszezon. A játék során bólyákat állítottak fel cikcakkban, a gazdának pedig a pálya végéről úgy kellett irányítania kutyáját, hogy az minden akadályt megkerülve érkezzen meg hozzá.

Pénteken délután agility és ebathlon, szombaton délután pedig dog dancing bemutatóval búcsúzik idénre a tábor.

Pénteken délután agility és ebathlon, szombaton délután pedig dog dancing bemutatóval búcsúzik idénre a tábor.

Pénteken délután agility és ebathlon, szombaton délután pedig dog dancing bemutatóval búcsúzik idénre a tábor.

 
Kedvencek - cikkek az állatvilágból

Fogadj örökbe - galéria és részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!