Hírek

2011.05.19. 13:42

Vasútvonali múlt

A Zalavölgye vasútvonal történetét mutatja be az a kehidakustányi kiállítás, melyet a napokban nyitottak meg a településen, a Kehidatermál konferenciatermében

Sámel József

 A tárlat anyagát Gerencsér Tamás gyűjtötte össze, aki érdeklődésünkre elmondta: a Zalaszentgrót-Balatonszentgyörgy vasútvonalat száztizenöt esztendeje, 1895. december 15-én adták át rendeltetésének. Eredetileg Türje és Zalaszentgrót között már működött vasút, a beruházással azt hosszabbították meg. A vonalon szépen fejlődött a személy- és teherforgalom is, ám 1968-ban kiderült, a vasútnak nem szánnak jövőt.

- Az akkori közlekedési koncepcióban arra alapoztak, hogy a közút szerepét növeljék, így az országban több helyen megszüntették a vasútvonalakat - fogalmazott. - A Zalavölgye hivatalosan 1974 május 26-án szűnt meg, a síneket is aztán rövid időn belül felszedték. Az állomásépületek minden településen megmaradtak, így Kehidakustányban is.

S ez volt az egyik kapcsolódási pont, már ami a kiállítást illeti. Gerencsér Tamás, a Kehidatermál tulajdonosa Horváth Tihamér segítségével állította össze a tárlatot.

- Korábban is kutattam a vasút történetét, néhány éve Budapesten rábukkantam a Zalavölgye vonal teljes dokumentációjára - emlékezett. - A levéltárból megkaptam az iratokat, s azok felhasználásával állt össze az anyag, amit nagyban színesített, hogy a budapesti Nehéz György vasúti tárgyi emlékeket (táblák, jegyek, eszközök, sapkák stb.) adott.

 

 Gerencsér Tamás úgy véli, hogy a Zalavölgye vasútvonalat már nem fogják többé újjáépíteni.

-Mindenesetre emlékeztünk, egyedi címkézésű üvegbe palackoztunk bort a vonal emlékére.

A történeti kiállítást június 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 Zalaszentgrót és Zalabér közt kellene
Néhány éve Zalaszentgrót és Zalabér-Batyk között szüntették meg a szárnyvonalat, melynek visszaállítására nemrég civil kezdeményezés indult. Az ügyet sokan támogatják, mert úgy gondolják: a lakosság érdekeit, a munkába járást, s a munkahelyteremtést egyaránt jól szolgálná, ha a települések között újra járnának a vonatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!