Hírek

2011.05.05. 18:04

Alkotói műhely diákoknak

A keszthelyi Zöldmező utcai általános iskola pályázati segítséggel 30 órás rajzkurzust indított, a foglalkozásokon 12 diák vesz részt, a munkákkal már kiállításra készülnek az alkotók.

Horányi Árpád

- Az Oktatásért Közalapítványtól a fogyatékkal élő fiatalok tehetséggondozó műhelyének létrehozását támogató pályázaton nyertünk 600 ezer forintot - mondta Krasznai Tamásné, az intézmény igazgatója. - Tanórákon, szabadidős foglalkozásokon kiderül, hogy ki miben tehetséges, milyen kreatív képességeik vannak a tanulóinknak, mit csinálnak szívesen szabadidejükben. Így alakult ki az a 12 fős közösség, melyben a 30 órás kurzus zajlik.

A műhelymunka a tanév teljes második félévére kiterjed, délutánonkénti elfoglaltságot adva a képzésben részt vevőknek. Rangot ad a foglalkozásoknak az, hogy vezetőjük Zalaveczky Zita, aki művészeti munkássága mellett igen eredményes nyári ifjúsági alkotótáborok szervezése nyomán is ismert.

 

- Sokkal több a gyerekekben a tehetség, mint amit abból az első munkákkal meg mernek mutatni – mondta Zalaveczky Zita.  - Aztán a képszerkesztési technikák megismerése, az arányokra való figyelem, a sötét és a világos árnyalatok jelentőségének megértése hamar megadja a bátorságot. Egyre több a témaválasztási ötlet, az adott figurán megtanultak alkalmazását szívesen próbálják ki sok egyéb forma rajzolásán is.

- Ezek a foglalkozások színessé teszik az iskolai munkát, s nem csak a résztvevők számára, hiszen az elkészült képek kikerülnek itt a falakra – tette hozzá az igazgatónő.

Az alkotásokból való válogatással pedig a nagyközönség is találkozhat majd: a kurzus zárását követően, júniusban a Balaton Színházban rendeznek kiállítást a munkákból.

Nászajándék a svéd királylánynak
Az iskola képzőművészetben tehetséges diákjai rendszeresen szerepelnek alkotói pályázaton. Nyertes munkaként körükből is kapott nászajándékot a svéd Viktória hercegnő, kinek tavalyi menyegzője alkalmával „Férjhez megy a királylány” címmel hirdettek nemzetközi rajzversenyt. Legutóbb a víz napjára készült több alkotásuk lett kiállítva és díjazva, Vonyarcvashegyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!