Hírek

2011.05.01. 09:10

A többség hisz egy istenségben

A világ lakosságának fele hisz feltétlenül abban, hogy létezik egy isteni lény, mindössze 18 százalék tagadja ezt, 17 százalék pedig bizonytalan – derült ki az Ipsos legfrissebb, a Reuters News számára készült felméréséből.

Osváth Sarolta

A kutatás 23 ország csaknem 19 ezer felnőtt válasza alapján készült és rendkívül érdekes képet ad a világ hit kérdésekben való megosztottságáról. Mert már az Isten létezésében hívő több mint ötven százalék sem egyformán képzeli el a Mindenhatót: 45 százalék szerint az Isten a Legfelsőbb Lény, mások valószínűbbnek tartják, hogy több istenség létezik. A bizonytalanok – tízből hárman – is többféleképpen azok: van, aki az Isten létében bizonytalan, szerintük éppen úgy lehet is meg nem is, mások viszont néha – bizonyos életszituációkban – azt gondolják, van Isten, máskor viszont épp az ellenkezőjét hiszik. Kevesebben – tízből ketten – válaszoltak úgy, hogy sem egy, sem több istenség létezésében nem hisznek.

A kutatásból kiderült, hogy a Föld melyik része leginkább istenhívő: Indonézia (93 százalék), Törökország (91 százalék), Brazília (84 százalék), Dél- Afrika (83 százalék) és Mexikó (78 százalék) lakói hisznek feltétlenül Isten létében. Több isten létét leginkább India (24 százalék), Kína (14 százalék) és Oroszország (10 százalék) lakói vallják, míg az istentagadók zöme Európában él, főként Franciaországban, Svédországban, Belgiumban, Nagy- Britanniában és Németországban, ahol a lakosság több mint 30 százaléka utasítja el a mindenható istent.

Érdekes, hogy Japánban is több mint 30 százalék nyilatkozta azt, hogy nem hisz Isten létezésben, és a bizonytalanok aránya is ott mutatkozott a legnagyobbnak (54 százalék). Az örök békesség eljövetelében is erősen megoszlanak a vélemények, de a többség bízik abban, hogy van túlvilág, illetve, hogy lesz valami folytatás a halál után. Az indonézek, a dél-afrikaiak, a törökök, az amerikaiak és a brazilok bíznak a mennyországban és a pokolban, de vannak, akik szerint egészen másként néz majd ki a túlvilág. Arról persze elképzelésük sincs, hogyan. Az optimisták szerint mennyország van, de pokol nincs, a pesszimista (realista?) megközelítés szerint az életnek a halállal egyszerűen vége.

Világméretekben a reinkarnációban csak kevesen (2 százalék) hisznek, Magyarországon viszont meglepően sokan (13 százalék) gondolják azt, hogy újjászületünk! Örök vita tárgya, hogy a világ, az élet miként keletkezett: vajon egy szellemi erő vagy természetes és fokozatos fejlődés eredményeként vagyunk- e a Földön? Tízből négyen (41 százalék) az evolúcióban hisznek, ők úgy vélik, hogy az emberiség – hosszú folyamat eredményeként – alacsonyabb rendű fajoktól, például a majmoktól származik. (A svédek, a németek, a kínaiak, a belgák és a japánok zöme fogadja ezt el.) Tízből hárman viszont (28 százalék) a teremtésben hisznek, szerintük az emberiség egy magasabb szellemi erő, Isten által jött létre. A világ népességének harmada (31 százalék) pedig egyszerűen nem tudja, miben higgyen; néha egyetért, máskor nem a különböző evolúciós vagy kreacionista elméletekkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!