Hírek

2011.05.01. 13:28

A Gulag poklában: kényszermunkatáborban raboskodtak

Önhazájukban, saját nemzetük által váltak hontalanná azok a személyek, akiket politikai okokból hurcoltak el vagy telepítettek ki. Irántuk érzett tiszteletből állítottak emlékművet vasárnap délelőtt Tornyiszentmiklóson.

Gyuricza Ferenc

A községben született Goór Zoltán kezdeményezésére a helyi római katolikus templom kertjében közös emlékművet avattak a GULAG-on raboskodó volt hadi- vagy politikai foglyok, illetve a hortobágyi kényszermunkatáborba kitelepítettek előtti főhajtásként. Az általános emlékezés mellett konkrét oka is volt a tiszteletadásnak, Tornyiszentmiklós lakói közül kilenc fő került részben jóvátételi kényszermunkásként a GULAG poklába - közülük ketten az ottani megpróbáltatások miatt életüket is vesztették -, míg a Hortobágyra 14 családot, vagyis 59 személyt telepítettek ki.


Az emlékmű szimbolikus, hiszen a munkatáborok két külön korszakban, s földrajzilag egymástól távol helyezkedtek el, viszont az azokat életre hívó ideológia, illetve az emberi sorsok hasonlítottak egymásra. Ezért a két szárnyat közös talapzaton helyezték el. A megemlékezésen Rózsás János író, volt GULAG-fogoly, illetve Takács János, a Hortobágyi Kényszermunkatáborba Elhurcoltak Egyesületének tiszteletbeli elnöke mondtak beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!