Hírek

2011.04.19. 06:19

Városrehabilitáció: az ásatások miatt változhatnak a tervek Keszthelyen?

Információink szerint Keszthelyen, a Fő téri régészeti ásatásokból olyan leletek kerültek elő, melyek alapvetően befolyásolhatják a városrehabilitációt. Igaz-e a hír? - kérdeztük Ruzsics Ferenc polgármestert.

Sámel József

- A feltárás során valóban találtak a régészek római és középkori falmaradványokat és hídpillért - kezdte válaszát a polgármester. - A munkák várhatóan két-három hét múlva fejeződnek be a területen, az ásatást vezető Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága ekkor állítja ki szakvéleményét - folytatta. - Előfordulhat, hogy a leletek miatt számítani lehet kisebb változtatásokra az előzetes tervekhez képest; ez a szakvéleménytől, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal erről szóló állásfoglalásától is függ.


- Mennyire befolyásolják a közlekedést a munkálatok? Érkeztek-e panaszok, voltak-e fennakadások?

- A gépkocsiforgalom kiszorítása a belvárosból fokozatos, így mindig fel lehet készülni a következő fázisra. Március 16-án kezdődtek meg a Fő téri munkák, kisebb korlátozásokkal és a buszok elterelésével, tegnap indult egy újabb szakasz, a teljes lezárásra pedig várhatóan júliusban kerül sor. A busz útvonal-változásokkal kapcsolatban az elmúlt egy hónap tapasztalata, hogy az átállás gördülékenyen zajlott, negatív visszajelzést keveset kaptunk. A Szent Miklós utcán létesített új megállóhelynek kifejezetten örültek az utasok. A munkálatok kellemetlenségei miatt a lakosság további megértését és türelmét kérjük: a változás óhatatlanul együtt jár bizonyos kényelmetlenségekkel, de mindez egy szebb állapotot eredményez majd.

- Kezdődik a szezon. Zavarják-e majd a munkák a turistaforgalmat?

- Az idegenforgalmi szezont mindenképpen érinteni fogja az építkezés. Az időpont meghatározásánál igazodnunk kellett a pályázat támogatási szerződésében kötelezően rögzített megvalósítási időszakhoz, figyelembe vettük az építésre alkalmas időjárást, valamint az ütemezést összehangoltuk a Balaton-parti fejlesztésünkkel, mely várhatóan ősszel startol. Terveink szerint még az idén birtokba vehetik a megújult városközpontot a keszthelyiek. Mindent megteszünk a vendégek tájékoztatása érdekében is. A szezon alatt a városkapuknál, bejárati utaknál többnyelvű, figyelemfelkeltő tájékoztatók jelzik majd, hogy a megújuló központ munkálatai zajlanak. Emellett a városban terelő- és tájékoztató táblákból álló rendszert építünk ki.

- Ha már a szezonnál tartunk, milyen reményei vannak az idei nyárral kapcsolatosan?

- A gazdasági válság negatív hatásainak lecsengésével véleményem szerint számíthatunk a tavalyinál jobb szezonra. Az újrainduló utasforgalom a sármelléki reptéren szintén a vendégszám-emelkedés ígéretet hordozza. Tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt is visszaesett kicsit a turistaforgalom, és ez sajnos az egész balatoni szezonra rányomta bélyegét. Idén talán nagyobb szerencsénk lesz a napsütéses hétvégékkel. De természetesen nem csak a szerencsében bízunk: az egész éves turisztikai marketingmunka és a strandok színvonalának folyamatos emelése mellett idén is kiemelt szerepet kapnak a szezonra való felkészülésben a vendégváró és turistacsalogató rendezvények Keszthelyen.


MIT TALÁLTAK A RÉGÉSZEK?
– Négy különböző korszak leleteit találtuk meg Keszthelyen, a Fő téri ásatásokon – mondta hétfőn a helyszínen dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. – A legmélyebb rétegben előkerültek egy késő neolitikumi település nyomai, a templom bejáratánál pedig római kori épület, valószínűleg villa maradványaira bukkantunk. Ugyancsak feltártuk egy késő római építmény kőfalát. A többi lelet – kőpillér, várárok stb. – a keszthelyi kolostor, illetve vár időszakára datálódik. A régészeti munkálatok folytatódnak, a részleteket finomítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!