Hírek

2011.04.19. 18:20

Tüntetés: több százan vonultak utcára az iskola-összevonási tevek miatt

Több száz fős tömeg tüntetett kedden Nagykanizsán a Deák téren, az önkormányzat iskola-összevonásokkal kapcsolatos elképzelései ellen.

Szalabán Attila

 „Nagy úr a törvény, ám a muszáj nagyobb!”, „Cserháti én így szeretlek!”, „Nem, nem, soha!”  néhány azon transzparensek közül, melyek kedden  a Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium közalkalmazotti tanácsa által a városvezetés intézmény-összevonási tervei ellen meghirdetett demonstráción feltűntek. A Cserháti SZKI-t  a Széchenyi SZKI-val vonnák össze.

A városvezetés tervei szerint a Széchenyi igazgatóját, Bene Csabát  - akiről később elhangzott: a Fidesz frakcióvezetőjeként saját sorsáról dönt a közgyűlésben - bíznák meg a 2 ezret meghaladó létszámúvá duzzadó iskola irányításával.

A délután fél ötkor kezdődött tüntetés eseményeit egyre többen kisérték figyelemmel, fél órával a kezdés után a helyszínre kivezényelt rendőrök 500 fősre becsülték a tömeget.

A Deák téri Turul-szobor előtt felállított alkalmi színpadon elsőként a szervező közalkalmazotti tanács képviseletében Horváth Zsolt elnök szólt az egybegyűltekhez:

- Azért vagyunk itt, hogy tiltakozzunk a nagyarányú iskola-összevonások ellen - szögezte le.  - A város vezetésének ez irányú tervei nem megalapozottak, és nem szolgálják Nagykanizsa jövőjét.
A szónok hangsúlyozta: a Cserháti nagy családjához tartozók egy emberként hisznek abban, hogy nem a mamutiskola létrehozása, hanem az intézmények önállóságának, egyéni arculatának megtartása az egyetlen helyes út.

A tömeget többségében jelenlegi és volt cserhátis diákok, valamint szüleik alkották. Körbe járva azonban szép számmal találkoztunk a város többi oktatási intézményeit képviselő emberekkel is.

- Megalapozatlan az összevonás  - osztotta meg velünk véleményét Varga Zoltán közgazdász, egykori cseris diák.  - Azonban ha az eddigi politikai darálót nézzük, könnyen megjósolható, hogy ez az egy tüntetés nem lesz elég a döntés megváltoztatásához.

- Nem értek egyet az összevonással, ezért is jöttem el: kifejezni a szolidaritásomat a tiltakozókkal  - ezt már Cseke Zoltántól, a Thúry SZKI volt vezetőjétől, címzetes igazgatótól hallottuk, akivel szintén a tüntetők között futottunk össze.  - A középiskolák esetében semmi nem indokolja ezt a döntést, melynek hátrányos következményei lehetnek a volt iskolámra is. Reális elképzelés az lett volna, ha az egymás mellett lévő Rozgonyi általános iskolát és a Batthyány SZKI-t, valamint a Mező gimnáziumot és a Péterffy általános iskolát vonják össze.

A színpadon és azelőtt eközben egymást váltották fiatalok kulturális csoportjai, valamint az összevonások ellen tiltakozó szónokok. A tömegben két önkormányzati képviselővel találkoztunk: Gábris Jácint (Jobbik) és Etler Ottó (Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület) is figyelemmel követte az amúgy pártpolitikától mentesnek hirdetett, és így is lezajlott tüntetés eseményeit.

A nagykanizsai önkormányzat a demonstráció vége után sajtóközleményt adott ki, melyben úgy foglalt állást: a Cserháti-tüntetést politikai érdek, a zavarkeltés szándéka motiválta. Az írás szerint érthetetlen, hogy miért vagy mi ellen hívták utcára az SZKI dolgozói az embereket. A közlemény szerint a vezetői szintű ésszerűsítés a diákok szempontjából semmifajta érdeksérelemmel nem jár.

 

 

 Korábbi híreink:

 

Tüntetnek az iskola-összevonás ellen


Tiltakozás: aláírást gyűjtenek az iskoláért


Összevonás párosával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!