Hírek

2011.04.08. 05:20

Mostoha cukorbetegek

Bár országosan egyre több gyerek szenved cukorbetegségben, személyi feltételek hiánya miatt továbbra sem képes biztosítani a gyermekdiabetológiai szakrendelést a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház.

Szalabán Attila

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézete 2009-ben komplex ellenőrzést folytatott le a nagykanizsai egészségügyi intézményben, és megállapította: a gyermek diabetológiai szakrendelés személyi minimumfeltételei hiányoznak. Emiatt a kórház kezdeményezte a szakrendelés átmeneti, egyéves időtartamú szüneteltetését.

A zalaegerszegi megyei kórházban - mint érdeklődésünkre elmondták - van ilyen szakrendelés, melyen fogadják a háziorvosi beutalóval érkező, előzetesen időpontot kérő gyerekeket, akár Nagykanizsa környékéről is.


- Ha nincs probléma, háromhavonta kellene mennünk, de mi az eredményeink miatt havi rendszerességgel járunk Zalaegerszegre. Egy-egy alkalom több mint fél napunkat igénybe veszi - árulta el Hermánné Szunyogh Éva.

A murarátkai asszonynak a fia szorul diabetológiai ellátásra.

- Maximálisan elégedettek vagyunk az egerszegi rendeléssel: precízek és végtelenül segítőkészek. Mégis a megyeszékhelyre eljutni sokkal hosszabb idő, mint ha Nagykanizsára járhatnánk. A Kanizsai Dorottya Kórházban a szakorvoshiány máig nem oldódott meg - ezért a kérdés ismét a kanizsai közgyűlés elé került. A városatyák pedig az egészségügyi intézmény fenntartójaként úgy döntöttek: újból jóváhagyják a gyermek diabetológiai szakrendelés előreláthatóan egyéves időtartamra szóló szüneteltetését. -

Egy ötvenezres városban szomorú dolog, hogy ilyen alapvető egészségügyi ellátást nem lehet igénybe venni - fogalmazott Jaskó József, a Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete elnöke. - Bár az adatok időnként ellentmondásosak, mégis tudomásom szerint városunkban sok fiatal érintett a betegségben. Ők helyi szakrendelés hiányában Zalaegerszegre, Kaposvárra és Pécsre járnak, márpedig egy ilyen út egy kisgyerek esetében azt jelenti, hogy a szülő egész napja rámegy, tehát nem tud dolgozni. Szervezetünk nagyon szeretné, ha ezt a problémát végre meg sikerülne oldani, de eddig minden próbálkozásunk sikertelen volt.A fenntartó önkormányzat jóváhagyta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!