Hírek

2011.04.27. 17:56

Lemondatnák a CKÖ elnökét Csörnyeföldön

A cigány kisebbségi önkormányzat elnöke lemondását vagy a CKÖ feloszlatását követelik a heyi romák Csörnyeföldön. Indoklásuk szerint Steflovics József semmi érdemit nem tett a cigányság érdekében.

Gyuricza Ferenc

Szerintük az elnök a pozícióját saját családja boldogulására használja fel. Céljaik elérése érdekében a romák aláírásgyűjtésbe kezdtek, a 31 fő kézjegyével ellátott ívet átadták a körjegyzőnek.

Szerdán a helyi kisebbségi önkormányzat ülést tartott, ahol egyéb aktuális témák mellett a lakosság követelése is szóba került. Steflovics József és felesége  aki szintén tagja a CKÖ-nek  úgy vélik, az aláírásgyűjtés mögött egy harmadik képviselő, Molnár Józsefné áll. Amikor ezen véleményüknek hangot is adtak, Molnárné annyit elismert, hogy valóban ő vitte be az aláírásokat tartalmazó ívet a körjegyzőségre, ám  mint azt többször is kihangsúlyozta  ezt a helyi lakosok felkérésére tette. A CKÖ-elnök és felesége azt is nehezményezték, hogy olyanok is követelték Steflovics József lemondását, akik a tavalyi önkormányzati választást megelőzően nem kérték felvételüket a választási névjegyzékre, azaz kvázi nem vallották magukat romáknak.


A dél-zalai településen amúgy mintegy 450 fő él, ebből becslések alapján negyven lehet roma származású. A tavaly októberi választások előtt 35 fő kérte felvételét a kisebbségi névjegyzékbe.

A tiltakozók szerint a csörnyeföldi CKÖ érdemi munkát nem végzett. Pályázatokat nem írtak, a juttatások kiosztásánál a személyi érdekek érvényesültek. A faluban azt is megtudtuk, a kisebbségi önkormányzat segítséget kíván nyújtani egy leégett ház újraépítéséhez, ám ezen szándék mögött is bizonyíthatóan baráti kapcsolatok állnak. A viszonylag higgadt légkörben zajló ülésen Steflovics József kijelentette: egyelőre nem hajlandó lemondani. Az ügy ezért várhatóan a május 4-ére összehívott közmeghallgatáson folytatódik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!