Hírek

2011.04.18. 16:29

Kórusok hagyományai

Immár 22 esztendős hagyományt ápolva rendezte meg a térségi diák kórusok találkozóját a napokban a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

Horányi Árpád

Idén még ünnepélyesebbé tette a napot, hogy a találkozó a Liszt év jegyében lett megrendezve. A program állandó vendége, s szakmai instruktora Balázs Árpád zeneszerző.

– Egy kórus attól jó, hogy énekel – mondta nemes egyszerűséggel a művész. – A kart maguk a dalok tanítják az előadásra. A művek szép, tiszta megszólaltatása nemcsak hangot, hanem szerető szívet, beilleszkedési szándékot, közösségi szellemiséget is igényel. Az együtt éneklés lelke a fegyelmezettség, az egymásra való figyelés. Olyan művészetteremtésről van szó, ami igen fontos társadalmi nevelő erőt hordoz magában.


A neves komponista beszélt még arról, hogy a találkozók nem versenyek, de mércék. Összehasonlítási lehetőséget adnak egymásnak a kórusok, párhuzam vonható az előző évi szintekkel, s ez adhat bátorítást a repertoár zeneileg mind fajsúlyosabb művekkel való bővítéséhez.

A műsort a részt vevő kórusok összkari éneke nyitotta, közreműködői voltak a rendezvénynek a Zalai Balatonpart Ifjúsági Fúvószenekar kisegyüttesének tagjai. A fellépők sorában a házigazda intézményt képviselők mellett ott volt a balatonedericsi tagiskola kórusa, a hévízi általános iskola kis- és nagykórusa, a keszthelyi Csány– Szendrey ÁMK, valamint a gyenesdiási iskola énekkara. A fellépők több Balázs Árpád-művet is előadtak.


Balázs Árpád, Erkel -, Magyar Örökség-díjas érdemes művész hosszú ideje kötődik a település zenei életéhez, az iskolai muzsikusképzéshez. A kórustalálkozók rendszeres instruktora, támogatója a településen működő Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarnak. A helyben is végzett áldozatos munkája és a személyes példamutatása elismeréseként az önkormányzat díszpolgári címmel is kitüntette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!