Hírek

2011.04.14. 06:15

Holokauszt túlélők találkoztak megyeszékhelyi fiatalokkal

Tizenegy éve nemzeti emléknap április 16-a, mely a holokauszt borzalmaira és áldozataira hívja fel a figyelmet. Ennek közeledtén szerdán megindító együttléten vehettünk részt a zalaegerszegi Csány-szakközépiskolában.

Arany Horváth Zsuzsa

- Tizenöt, tizenhat évesek vagytok, ugye? - nézett körbe az idős ősz asszony a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola aulájában a holokauszt túlélőkkel való találkozóra összegyűlt diákokon. A bólogatásra így reagált: - Épp ennyi voltam, amikor a pokol elkezdődött. Kopaszra nyírtak, a földön aludtam, hajnali öttől délelőtt tízig álltam vigyázzba a tábor udvarán és azt se tudtam, hogy a rokonaimat elgázosították.


Mayer Istvánné Juci néni, Molnár Bella és Petánovics Károly vállalkozott arra, hogy a Béke-Shalom Társaság és a város támogatásával létrejött összejövetelen Gerencsér Katalin kölcseys tanárnő kérdéseire válaszol, feltépi a lelki sebeket, elmondja az elmondhatatlant. Azért, hogy a fiatalok még elő szóban hallhassák, mire volt képes a XX. század pusztító ideológiája, aminek a nevében kiirtották fél Európa zsidó vallású gyerekeit, fiataljait, felnőttjeit, öregjeit. A Berlinben 1940-ben született német zsidó Molnár Bella magyar férje révén lett magyarrá, s Londonból költözött Bocföldére. Petánovics Károly a sárvári internálótáborban született, s úgy menekült meg, hogy édesanyja megszökött és egészen Egerszegig jött csecsemőjével a karján.

A személyes emlékeket dr. Haraszti György budapesti történészprofesszor helyezte a történelmi összefüggések kulisszái közé, s maga is mesélt saját édesanyja kálváriájáról.

A könnyeket, elcsukló szavakat hozó összejövetelnek helyet adó Csány-szakközépiskola vezetőinek Siklósi Vilmos, a zsidó hitközség vezetője mondott köszönetet, hiszen hozzájárultak az emlékezet ébren tartásához.


Emléknap
A nemzeti emléknap kitüntettet jelentőségű nap, de nem nemzeti ünnep. Magyar emléknap: február 1., a köztársaság; február 25.,a kommunista diktatúrák áldozatainak; június 4., a nemzeti összetartozás; október 6., az aradi vértanúk emléknapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!