Hírek

2011.04.21. 05:24

A kanizsaiak nem adják a múzeumukat

Nemrég írtunk arról, hogy a megyei múzeumigazgatóság alá tartozó nagykanizsai Thúry György Múzeum státusát a fenntartó ZMÖ felülbírálni készül, visszaminősítené kiállítóhellyé.

Kelemen Valéria

A kanizsaiak félelme, miszerint elveszítik a város múltjának értékes darabjait, s a leépítések miatt a múzeum munkatársainak szakértő segítségét, nem volt alaptalan.

A Zala Megyei Közgyűlés április 28-i ülésére ugyanis elkészült az intézmény működési engedélyének módosításáról szóló előterjesztés, javasolva: szakmai besorolása közérdekű muzeális gyűjtemény legyen. A visszaminősítés együtt járhat a gyűjtemények megyei gyűjteménybe való integrálásával, legrosszabb esetben a tárgyak és dokumentumok elszállításával.

- A hatékonyabb működés érdekében módosítjuk a Thúry György Múzeum működési engedélyét - mondta érdeklődésünkre Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, aki szerint így megyeileg egységesen kezelhetőbbé válik a múzeumi szervezet. - Az ott dolgozó szakemberek állását továbbra is biztosítjuk, kizárólag a teremőröknél szűnik meg két közalkalmazotti jogviszony, tekintettel arra, hogy télen alacsony a kiállítások látogatottsága. A fenntartási költségekhez Nagykanizsa önkormányzatától négymillió forintot kértünk, elsősorban az egyébként igen értékes helytörténeti gyűjtőmunka támogatása céljából.

- Tovább tárgyalunk a megyei önkormányzattal, mert ez az előterjesztés ebben a formában nem támogatható - szögezte le Cseresnyés Péter, Kanizsa polgármestere. - Fontos a múzeum értékeinek megőrzése, az, hogy a gyűjtemény városunkban maradjon. Bízom abban, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldás születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!