Hírek

2011.03.01. 20:06

Szigorúan titkos állományú tisztek listája

A pártállami időkben a Belügyminisztérium által tartott szigorúan titkos állományú tisztek listáját hozta nyilvánosságra kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Az interneten hozzáférhető lajstromban a zalai dr. Boros Imre volt miniszter neve is szerepel.

Varga Andor

A lista 547 nevet tartalmaz. Olyan emberekét, akik – mint a kutatást végző szakértők egyike, Ungváry Krisztián történész elmondta – önként, ideológiai alapon, rendfokozattal, javadalmazás fejében jelentettek.

A nyilvánosságra került adatok közt a név mellett születési hely és idő, korabeli lakcím, fedőmunkahely és rövid életút is szerepel. A lista készítői azt mondják: itt a remek alkalom, hogy a volt szt-tisztek elmondják, mit és miért is tettek annak idején. Az adatbázisban a korábbi miniszterelnök, Medgyessy Péter mellett szerepel dr. Boros Imre, az első Orbán-kormány minisztere is. Utóbbi a friss kutatás szerint 1989. februárjától jó egy éven át dolgozott, havi 15 és fél ezer forintért, az „elhárítás az idegenforgalom területén” ügyosztályon.

Megkeresésünkre kedden Boros Imre – mint már sokszor – tagadta, hogy bármi köze lett volna az szt-tisztek állományához. Elmondta: az erről szóló dokumentumok mindegyike hamisítvány, valakik bosszúból készítették őket, hogy így bemocskolják a nevét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!