Hírek

2011.02.07. 15:30

Relikviák a zalai olajbányászat technikájának történelméből

Gyűjteménytárának sokoldalúságát is jól reprezentáló kiállítással érkezett vendégségként a hévízi társintézményébe a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeum.

Horányi Árpád

Zala 1969-ben létrejött közgyűjteménytára az alapfeladata mellett széles skálán őriz technikatörténeti relikviákat. A tárgyak mellett számos archív dokumentum, műszaki könyvtár, fotó- és filmtár, képző- és iparművészeti valamint ásványkőzet-gyűjtemény van az intézmény birtokában, köztük több ritka, egyedi bányászattörténeti anyaggal együtt. Náluk van Magyarország legrégebbi bányászzászlója, Szent Borbála, a bányászok védőszentjét ábrázoló több alkotás, régi szódásüveg- gyűjtemény emlékeztet a répcelaki széndioxid- lelőhely első hasznosításának idejére. Érdekes módon a múzeum magáénak mondhatja a miniatűr könyvek legnagyobb hazai gyűjteményét: mintegy 3 ezer darabot őriznek ilyen kötetekből. Természetesen ott vannak mindemellett a fúrótorony makettek, fotók, ahogy a látnivalók széles körére utal a vendégtárlat címe.


Tóth János, a múzeum igazgatója elmondta: az intézmény sok szakember bizalmát élvezi, a gyűjtőmunka gazdag eredménye ennek köszönhető. Évente rendeznek vendégkiállításokat, különféle összetételekkel.

A hévízi bemutatójuk február 26-ig látható.  



További zalai programok itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!